'biti ili ne biti'

Velika nezaposlenost, niska plaća guše gospodarstvo Sisačko-moslavačke županije

29.09.2021 u 14:43

Bionic
Reading

Program društvene i gospodarske revitalizacije znači "biti ili ne biti" za Sisačko-moslavačku županiju, rečeno je na elektronskoj sjednici Gospodarskog vijeća HGK - Županijske komore Sisak u srijedu, prilikom rasprave o stanju gospodarstva županije u prošloj i prvih šest mjeseci ove godine

Predsjednik Županijske komore Tihomir Babić izjavio je da su, unatoč nekim pozitivnim pomacima u poslovanju poduzetnika, i nadalje prisutni ključni problemi županijskog gospodarstva poput niske razine razvijenosti, pri čemu županijski BDP doseže tek 69 posto nacionalnog BDP-a, veći je broj umirovljenika od broja zaposlenih, visoka je stopa nezaposlenosti, a plaća ispod prosjeka RH.

"Iako je prošla godina obilježena pandemijom covida i njenim negativnim utjecajem na gospodarstvo, sisačko-moslavačko gospodarstvo bolje je podnijelo negativne utjecaje pandemije i pokazalo se otpornijim u krizi, s obzirom da je izvozno orijentirano. To je rezultat pretežitim udjelom prerađivačke industrije, u odnosu na hrvatsko gospodarstvo u kojem dominiraju uslužne djelatnosti, koje su bile značajno pogođene pandemijom. Ukupni prihodi 2.325 poduzetnika u našoj županiji u prošloj godini iznosili su 10,8 milijardi kuna, što je za 1,4 posto manje u odnosu na godinu ranije, dok su ukupni rashodi manji za 4,2 posto, odnosno 10,1 milijardi kuna", rekao je Babić.

Dodao je kako je prošlogodišnja dobit županijskih poduzetnika u iznosu od 705 milijuna kuna veća za 70 posto u odnosu na godinu dana ranije, kada je iznosila 414 milijuna kuna.

Ujedno, saldo vanjskotrgovinske razmjene je i nadalje pozitivan, što znači da su poduzetnici županije i u pandemiji zadržali svoja izvozna tržišta. Unatoč povećanju broja zaposlenih i smanjenju stope nezaposlenosti, Sisačko-moslavačka županija i dalje je u vrhu županija s najvećom stopom nezaposlenosti.

Na elektroničkoj sjednici rečeno je i da su županijski poduzetnici lani izvezli 32,2 posto više roba, u vrijednosti gotovo 2 milijarde kuna, ali i uvezli 25,6 posto više roba, u vrijednosti 1,3 milijarde kuna, pa je suficit od 692 milijuna kuna.

Na sjednici Gospodarskog vijeća prihvaćen je i prijedlog odluke o dodjeli zlatnih plaketa trgovačkim društvima s područja županije za zasluge u razvitku gospodarstva u prošloj godini. U kategoriji velikih poduzeća plaketu Zlatna kuna dobit će Petrokemija, u kategoriji srednjih poduzeća Sano iz Popovače, a malih poduzeća Agrosimpa iz Siska. Dodjela priznanja održat će se na svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća 14. listopada ove godine.