revidirani podaci

Velika Britanija zakinula 237 tisuća umirovljenika, duguju im gotovo 1,5 milijardi funti

08.07.2022 u 12:24

Bionic
Reading

Oko 237.000 umirovljenika u Velikoj Britaniji zakinuto je za ukupno 1,46 milijardi funti, utvrdio je državni ured za reviziju (NAO), osjetno povisivši dosadašnje procjene

Na kraju prošle godine revizor je u izvješću za 2020/2021. utvrdio da su u državnom mirovinskom sustavu zakinute 132 tisuće umirovljenika, za nešto više od milijardu funti. Neke od smanjenih isplata datiraju još iz 1985. godine, prema izvješću glavnog revizora NAO-a Garetha Daviesa.

Brojke su revidirane nakon što su digitalizirani svi podaci, poručili su revizori, napomenuvši ujedno da će konačni iznos biti poznat tek nakon temeljite provjere svakog slučaja. Dodali su da, nakon isplata izvršenih zaključno s 31. ožujka, umirovljenicima duguju još 1,35 milijardi funti.

Ured je počeo s analizom početkom prošle godine kako bi utvrdio slučajeve umanjenih isplata u državnom mirovinskom sustavu udovicama i udovcima čija mirovina nije uvećana prema zakonu o nasljedstvu. Umirovljenice i umirovljenici u braku i oni u životnom partnerstvu također su imali pravo na veću mirovinu na temelju doprinosa partnera, kao i oni stariji od 80 godina, s pravom na minimalnu mirovinu.

Razmjeri pogrešaka u isplati državnih mirovina šokantni su, smatra bivši ministar mirovinskog sustava sir Steve Webb. „Previše je ljudi predugo dobivalo premale mirovine", zaključio je Webb.