ZELENA ENERGIJA

Velik potencijal biomase u Hrvatskoj

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 14.05.2012 15:57
  • Objavljeno 14.05.2012 u 15:51
biomasa, piljevina

biomasa, piljevina

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Proizvodnja energije iz biomase dugoročno će biti važna u energetskoj bilanci Hrvatske pri čemu velike šumske površine te u pojedinim regijama razvijena poljoprivreda i drvna industrija nude velike mogućnosti, ocijenjeno je na današnjem simpoziju 'Korištenje biomase i proizvodnja bioplina'

Simpozij je održan u sklopu projekta poticanja suradnje na području obnovljivih izvora energije kojeg provodi Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora u suradnji s tvrtkom Eclareoan, Udruženjem njemačkih trgovinskih i industrijskih komora i uz potporu njemačkog Saveznog ministarstva gospodarstva i tehnologije.

Gotovo polovina hrvatskog ozemlja prekrivena je šumama, ali još smo daleko od značajnije upotrebe biomase u proizvodnji energije, ocijenio je Julije Domac iz Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske.

Biomasa se po njegovim riječima u Hrvatskoj još uvijek dominantno upotrebljava kao ogrjev, u obliku ogrjevnog drva i to na način na koji su to radili djedovi i bake današnjih stanovnika - u malim, energetski neučinkovitim pećima koje su k tome i ekološki upitne.

No neki primjeri svjedoče o naprednijoj upotrebi, a jedan od njih je proizvodnja drvenih peleta. Riječ je o domaćem energentu velike dodane vrijednosti, koji se uglavnom izvozi jer u Hrvatskoj potrošača gotovo i nema, istaknuto je na skupu.

Uz pelete spomenuto je nekoliko općina koje su uvele područno grijanje na biomasu, kao što su Pokupsko i Ozalj.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi