AUTOMATSKI OBRAČUN

Većina građana više ne treba podnositi poreznu prijavu

  • Autor: Zoran Korda
  • Zadnja izmjena 14.12.2015 16:05
  • Objavljeno 14.12.2015 u 15:40
porezna prijava

porezna prijava

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Kako doznajemo u Poreznoj upravi, većina građana koji su do kraja veljače tradicionalno podnosili godišnju poreznu prijavu iduće godine to više neće trebati raditi. Za njih će izračune napraviti poreznici te će im do kraja lipnja izdati rješenje o tome koliko su dužni državi ili pak koliki povrat poreza mogu očekivati

Zahvaljujući uvođenju obrasca JOPDD koji Poreznoj upravi omogućuje praćenje svih dohodaka građana, iduće godine zaživjet će dugo najavljivana automatizacija poreznih prijava koja će većinu obveznika osloboditi samostalnog podnošenja godišnje porezne prijave.

Podsjetimo, godišnju prijavu morali su podnositi zaposleni koji su radili kod više poslodavaca, samostalni djelatnici i dio umirovljenika sa stranim mirovinama, a mogli su je dobrovoljno podnijeti i drugi porezni obveznici ako su smatrali da mogu ostvariti povrat poreza.

Od iduće godine Porezna uprava uvodi 'posebni postupak utvrđivanja godišnjeg poreza na dohodak' čijom primjenom je većina poreznih obveznika oslobođena podnošenja porezne prijave. Tako će ubuduće poreznu prijavu morati podnositi samo građani koji ostvaruju dohodak od samostalne djelatnosti (obrtnici, slobodna zanimanja, poljoprivrednici) te oni koji su tijekom godine ostvarili dohodak koji nije evidentirali kroz obrazac JOPDD.

Poreznici će napraviti izračun i za sve građane koji su ostvarivali dohodak, a nisu morali podnositi poreznu prijavu. U toj kategoriji su građani koji su dobrovoljno podnosili prijave kako bi ostvarili povrat poreza. Sukladno zakonu, u takvim slučajevima porezno rješenje dostavljat će se samo onima koji ostvare pravo na povrat poreza.

Porezna uprava privremena porezna rješenja dostavljat će na kućne adrese do kraja lipnja, a porezni obveznici će do kraja srpnja moći na njega uložiti prigovor.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!