pgs i sdp

Vasilić i Obersnel: Lokalne jedinice podnijele najveći teret rastrećenja poduzetnika

27.06.2020 u 22:06

Bionic
Reading

Gradonačelnici Krka i Rijeke, Darijo Vasilić (PGS) i Vojko Obersnel (SDP) u subotu su kritizirali odnos Vlade prema općinama i gradovima, kazavši da su te lokalne jedinice podnijele najveći financijski teret rasterećenja poduzetnika u vrijeme pandemije, priopćeno je iz Primorsko-goranskog saveza. Vasilić je naveo da se 2003. i mandata tadašnje Vlade Ivice Račana, koja je skromno i vrlo djelomično, ali ipak donekle provela decentralizaciju Hrvatske, do danas s tim u vezi nije ništa dogodilo.

"Upravo suprotno, iz godine u godinu gradovi su u sve težoj financijskoj situaciji, a olakšice što su vezane uz porez na dohodak imaju izravne posljedice na proračune lokalnih samouprava, a da se pritom ne osiguravaju nikakve kompenzacijske mjere iz ostalih proračunskih izvora."

Vasilić ističe da je situacija kulminirala posljednje tri godine, u mandatu premijera Andreja Plenkovića te da gradovi u tom razdoblju zajedno godišnje gube najmanje milijardu kuna proračunskih prihoda. Smatra da tolika sredstva iz drugih izvanporeznih prihoda ne mogu namaknuti i da je posljedice nemoguće sanirati.

Nastavio je da je u korona krizi uočljivo da je Plenkovićeva Vlada punu podršku dala privatnom sektoru, a da je cijeli sektor lokalnih samouprava, njihovih proračunskih korisnika i poduzeća ostao zanemaren.

Vasilić je naglasio da će Restart koalicija nakon preuzimanja Vlade pokrenuti novi ciklus decentralizacije Hrvatske i osigurati nove i znatno jače ovlasti i financijske mogućnosti, kako bi standardi u gradovima i općinama bili veći.

Obersnel je istaknuo decentralizaciju kao jedan od svojih primarnih zadataka u saboru te ju je usporedio s Jetijem.

"Svi o njoj govore, ali je nitko nije vidio niti doživio. Osim u kratkom razdoblju iz vremena Ivice Račana. Sve što se kasnije predstavljalo decentralizacijom svodilo se na prebacivanje i gomilanje obaveza lokalnih samouprava, ali bez osiguranih financijskih izvora za ispunjenje tih obaveza, pa je sve to samo dodatno ugrozilo lokalnu samoupravu."

Obersnel smara da su "sve takozvane porezne reforme Zdravka Marića osmišljene i realizirane na teret lokalnih samouprava." On jest za veće radničke plaće, ali drži da to ne može predstavljati teret općinama i gradovima.

"Povećavati neoporezivi dio plaće, a istovremeno ne osigurati kompenzaciju lokalnoj samoupravi znači dovesti nas pred zid i na rub preživljavanja," rekao je Obersnel . Istaknuo je da svi bježe od smanjenja stope PDV-a kao isključivog prihoda države od kojeg lokalnoj samoupravi ne pripada niti kuna.