DUG OD 708 MIL. KUNA

Varteks zatražio predstečajnu nagodbu

17.12.2012 u 16:51

Bionic
Reading

Među 169 poduzeća koja su zatražila predstečajnu nagodbu su i tri tvrtke iz poslovnog sustava Varteks. Riječ je o tvrtkama Varteks d. d.,Varteks odjeća d. o. o. i Varteks Ludbreg d. o. o. čije ukupno obveze iznose 708 milijuna kuna

Dok Varteks Ludbreg, koji zapošljava 219 ljudi, ima obveze u visini od 'svega' 11,5 milijuna kuna, a Varteks odjeća s 981 zaposlenikom blizu 42 milijuna kuna, ukupne obveze Varteksa d. d., koji ima 663 zaposlenika, iznose čak 655 milijuna kuna.

Varteks dd, prema bilanci objavljenoj sredinom godine, samo za poreze, doprinose i slična davanja duguje 162 milijuna kuna. Kratkoročne obveze prema bankama i drugim financijskim institucijama iznose daljnjih 180 milijuna kuna, a dugoročne još 116 milijuna kuna. Ukupne dugoročne obveze gotovo su 190 milijuna, a ukupne kratkoročne gotovo 470 milijuna kuna.

Zbog nagomilanih gubitaka lani je smanjen temeljni kapital Varteksa s 384 na manje od 100 milijuna kuna, a gubici su se već opet broje u desecima milijuna kuna. Istodobno, vrijednost dionice nikada manja – sada se kreće oko osam kuna, a prije pet godina oko 250 kuna.

Rješenje iz ove u najmanju ruku nezavidne situacije poslovodstvo po broju zaposlenika još uvijek najveće hrvatske tekstilne industrije vidi u 'prebijanju' dugova s imovinom kompanije čija je vrijednost, prema zadnjoj bilanci, oko 800 milijuna kuna. Od toga 517 milijuna otpada na objekta, a blizu 200 milijuna na zemljišta. Međutim, već pokrenuti natječaji govori da se teško može računati na velike novce od prodaje objekata, čak i da nisu opterećeni založnim pravima. Možda bi Varteks bolje i lakše prodao imovinu u inozemstvu, posebice Srbije gdje mu je svojedobno vraćeno 30-ak prostora. No, nije jasno što se s njima zapravo dogodilo, što govori i odgovor koji smo dobili iz Ministarstva pravde Srbije.

Koliko (još) imovine zapravo ima Varteks i može li se njezinim zalogom ili prodajom riješiti nagomilana dugovanja trebalo bi biti jasnije kroz 45 dana. Naime, kao i u gotovo svim ostalim prijedlozima za predstečajnu nagodbu koji su dosta razmatrani u Fini, nagodbeno vijeće donijelo je u petak zaključak da u roku od 45 dana spomenuta tri Varteksa, koji zajedno zapošljavaju 1863 zaposlenika, trebaju dostaviti dokumentaciju koja nedostaje.

Uz financijsko stanje i poslovanje dužnika, Varteksi trebaju dostaviti i popis imovine te prava dužnika koji su upisani u odgovarajuće upisnike, zatim opis pregovora s vjerovnicima te izjavu da sklapanje predstečajne nagodbe neće utjecati na tražbine radnika. Ukoliko tri Varteksa ne dostave traženu dokumentaciju, Nagodbeno vijeće će donijeti rješenje o odbacivanju prijedloga za otvaranje postupka predstečajne nagodbe, a to znači i propast Varteksa kakvog danas poznajemo.