PET DO 12

Varteks još čeka spasonosni kredit od ZABA-e

26.09.2013 u 08:29

Bionic
Reading

Idućih nekoliko dana, možda već do kraja tjedna, znat će se hoće li u Varteks konačno stići 10 milijuna eura kredita nužnog za ostvarenje plana financijskog i poslovnog restrukturiranja ili će tvrtka doživjeti kolaps, usprkos postignutoj predstečajnoj nagodbi

Varteks, koji je s nešto više od dvije tisuće zaposlenih još uvijek najveća tvrtka u svojoj branši u Hrvatskoj, već godinama posluje s milijunskim gubicima i zacijelo bi već završila u stečaju da njegovi vjerovnici nisu sklopili predstečajnu nagodbu. Najveća zasluga za potonje pripada državi, točnije Ministarstvu financija koje je, nakon izmjene plana financijskog restrukturiranja, pristalo otpisati čak 185 milijuna kuna ili 70 posto svojih potraživanja

No državna velikodušnost, koja je objašnjavana očuvanjem radnih mjesta, nije dovoljna za nesmetan nastavak poslovanja Varteksa koji su poreznici već opomenuli zbog novih dugova nastalih nakon nagodbe. Da osim otpisa duga treba i svježeg novca, jasno se ukazivalo i u planu financijskog restrukturiranja koji, uz restrukturiranje postojećeg duga, uključuje i 75,8 milijuna kuna novog zaduženja za pokriće 'troškova restrukturiranja i negativnih novčanih tokova', među kojima je 16,4 milijuna kuna duga prema zaposlenicima.

Po pola od spomenutog iznosa, odnosno po pet milijuna eura trebali bi dati ZABA i HBOR. Kolateral za kredit uz kamatu od šest posto, koji bi se otplaćivao osam godina s počekom od dvije godine, bila bi preostala imovina Varteksa.

Iako su vjerovnici ovakav plan predstečajne nagodbe prihvatili još početkom lipnja, a krajem srpnja sklopljena je i predstečajna nagodba, još nije došlo do planiranog novog kreditnog zaduženja. Varteksu bankari ne daju kredit, ali ne objašnjavaju zašto: jesu li im neprihvatljivi spomenuti uvjeti kreditiranja, opći gubitak povjerenja u poslovodstvo ili nešto treće.

Zašto nema kredita, ne objašnjava ni banka ni poslovodstvo Varteksa. Međutim, ma što bilo posrijedi, varaždinski župan Predrag Štromar vjeruje da će se to ukloniti idućih nekoliko dana kada bi i ZABA trebala odobriti pet milijuna eura novog kredita, a HBOR je takvu odluku već donio.

'Varteks to zaslužuje, jer ima osigurane poslove idućih nekoliko godina za 1.500 zaposlenika', naglasio je tijekom Županijske skupštine u srijedu Štomar koji je već nekoliko puta upozorio da bez kredita Varteksu prijeti stečaj.

Hoće li sve to biti dovoljan razlog za dobivanje novog kredita u ZABA-i, koja je sa 123 milijuna kuna potraživanja najizloženija od svih banaka koje prate Varteks, ili će trebati još nešto? Odgovor na to pitanje mogao bi se znati do kraja tjedna kada bi za stol opet trebali sjesti bankari, predstavnici Varteksa i Ministarstva financija koje bi trebalo dodatno uvjeriti ZABA-u da novi kredit varaždinskoj kompaniji nije uzalud bačen novac.