najveći poslodavac u turizmu

Valamar otvorio digitalni hotel Dalmacija Places u Makarskoj; Kukurin: Cilj je ostati tvrdoglav i zadržati domaće radnike, ponudili smo veće plaće i bolje uvjete

02.06.2022 u 21:09

Bionic
Reading

Hotelska grupacija Valamar ove će godine imati oko 7.200 zaposlenih, slično kao 2019., čime je najveći poslodavac u turizmu, kazao je predsjednik Uprave Valamara Željko Kukurin u četvrtak na otvaranju obnovljenog hotela Dalmacija Places u Makarskoj

U taj je hotel njihova podrtvrtka Imperial Riviera uložila 67 milijuna kuna.

Hotel Dalmacija drugi je Valamarov hotel pod novim lifestyle brendom Places, kojeg Valamar razvija zadnje tri godine, dok su prvi otvorili lani u Starigradu na Hvaru, i označava ga novi koncept ponude prilagođen novim trendovima u hotelijerstvu i turističke potražnje.

Hotel odlikuje i poseban industrijski dizajn, otvorenost prostora, a ima 180 soba i 10 apartmana, bazene, restoran i raznoliku gastro i drugu ponudu, poput digitalne knjižnice i prostora za zabavu i druženje s mnogim sadržajima.

Od ostalih hotela, taj se pod brendom Places razlikuje po tome što gosti u skladu sa svojim ritmom i željama mogu jesti i piti kada žele, jer je restoran stalno otvoren.

To je i digitalni hotel u kojem gosti koriste digitalne narukvice umjesto ključeva za sobu, kao i za bezgotovisko plaćanje naručenog bilo čega u sklopu hotela, a račune podmiruju pri odlasku. I sve hotelske operacije su digitalizirane i u skladu s ekološkim i održivim načelima, a tu je i superbrzi internet, ponuda smart TV-a i druga moderna tehnologija.

Hotel je trenutno pun, od 15. svibnja je otvoren za goste, a sada su u oko polovice soba tenisačice na međunarodnom teniskom WTA turniru, dok za ostatak sezone također očekuju dobre rezultate i imaju dosta rezervacija, kazala je direktorica hotela Marija Grubišić.

Za sezonu osigurali radnike za sve svoje objekte od Istre do Dubrovnika

Od sto zaposlenih u hotelu gotovo svi su domaći, a i cilj je Valamara, kako je istaknuo Kukurin, "ostati tvrdoglav i zadržati domaću radnu snagu i što manje se oslanjati na strane radnike. Zbog toga smo puno toga promijenili u načinu poslovanja, ali i ponudili bolje uvjete rada i primanja s većom neto plaćom".

Za ovu sezonu su osigurali radnike za sve svoje objekte od Istre do Dubrovnika, a unatoč svim izazovima ove su godine realizirali investicije od 480 milijuna kuna.

Najavio je i da pripremaju novu investiciju na Hvaru, ali i u Makarskoj, u naselje Rivijera, podsjećajući da su za tu destinaciju od početka, a nakon ulaska u vlasništvo bivših Hotela Makarska sa mirovinskim fondom, planirali da obnove sve objekte.

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban na svečanosti otvorenja je zahvalio Valamaru što podiže kvalitetu hotelske ponude u županiji. Kaže kako su svjesni da se turizam mora razvijati i izvan ljetnih mjeseci, i u unutrašnjosti županije, te je to smjer kojim moraju ići.

"Valamar poduzima odvažne korake i to donosi rezultate, a i u skladu je s modernim trendovima koji su povezani i s digitalizacijom, društvenim mrežama i novom potražnjom", kazao je Boban.

Dodao je da u županiji trenutno boravi više od 30 influensera iz 15 zemalja, čije objave prati više od 2 milijuna ljudi u svijetu i njihove objave su neprocjenjiva promocija Hrvatske.

I gradonačelnik Makarske Zoran Paunović zadovoljan je investicijom i planovima Valamara u tom gradu, koje vode transformaciji makarskog turizma, s osloncem na selektivne oblike ponude vezane za planinu Bikovo, more i bogatu okolicu, a s odmakom od masovnog turizma.

Uz mnoge goste hotela i uzvanike u hotelu su tijekom svečanosti otvaranja bili, uz žušana Boban, još dva župana - istarski Boris Miletić i primorsko-goranski Zlatko Komadina.