važne informacije

Valamar otvara turističku sezonu uz nove usluge i inovacije

25.05.2020 u 15:20

Bionic
Reading

Valamar Riviera, najveće turističko poduzeće u Hrvatskoj, započelo je s otvaranjem turističkih objekata 22. svibnja otvorenjem Lanterna Premium Camping Resort u Poreču i restorana La Pentola u Rapcu. Do kraja svibnja otvoriti će se ostalih dvanaest Valamar kampova u Istri i na Kvarneru: Solaris Camping Resort, Orsera Camping Resort, Brioni Sunny Camping, Marina Camping Resort, Tunarica Sunny Camping, Krk Premium Camping Resort, Ježevac Premium Camping Resort, Baška Beach Camping Resort, Bunculuka Camping Resort, Škrila Sunny Camping, Padova Premium Camping Resort i San Marino Camping Resort. Otvaranje Istra Premium Camping Resorta planirano je 15.6. nakon što se završe investicije, dok se hoteli i ljetovališta planiraju postupno otvarati tokom lipnja kada se očekuje daljnje otvaranje granica i normalizacija putovanja iz ključnih emitivnih tržišta.

Otvaranje smještajnih objekta u Valamaru nadovezuje se na plan otvaranja turističke sezone u Hrvatskoj koji je objavilo Ministarstvo turizma i olakšani režim prelaska granica tokom svibnja i lipnja za Sloveniju, Austriju, Mađarsku, Češku, Slovačku, Njemačku i Poljsku koje čine gotovo 60 posto emitivnih tržišta Hrvatske. Iza toga, moguće je otvaranje turizma i za ostala tržišta.

U proteklih 90 dana fokus Valamara bio je na upravljanju krizom uzrokovanom COVID-19 epidemijom. Uspješno je 'pauzirano' poslovanje, očuvana su sva radna mjesta te se poduzeće paralelno pripremalo za 'restart' pri čemu su prioriteti bili osigurati likvidnost do normalizacije poslovanja u 2021. godini, modificirati proizvode i usluge s ciljem povećanja sigurnosti gostiju te ubrzati projekte digitalizacije.

Program za zaposlenike 'Pauza, Restart' primjenjuje se od 15. ožujka uz podršku socijalnih partnera i Vladinih mjera za očuvanje radnih mjesta. Za vrijeme Pauze svim djelatnicima koji ne rade, uključujući menadžment, sezonce i stalne sezonce, osigurana je naknada za čekanje na posao u iznosu od minimalno 60 posto redovne plaće, ali ne manje od 4.250 kuna neto. Dijelu menadžmenta koji radi umanjena je plaća do 30 posto sve dok se svi djelatnici ne vrate na posao, dok se ostalim djelatnicima koji rade isplaćuje puna plaća. Uslijed nemogućnosti poslovanja, više od 2.500 djelatnika Valamara, odnosno 85 posto trenutno zaposlenih od ožujka je 'na pauzi', za što za sada trošak zajednički snose dioničari i država koja subvencionira naknadu za čekanje na posao. Otvaranjem hotela i kampova na posao se planira vratiti dio djelatnika dok će veliki dio zaposlenika i dalje biti 'na čekanju za posao' tokom lipnja. Daljnje zapošljavanje ovisit će o mogućnostima putovanja i razini potražnje za hrvatskim turizmom.

Uz očuvanje radnih mjesta, prioritet Valamara je bio osigurati dovoljno likvidnosti do 2021. godine kada se očekuje normalizacija poslovanja. U ožujku je opozvana odluka o isplati dividende za 2019. godinu, te su se članovi Nadzornog odbora odrekli svojih naknada. Također, uvedene su politike i mehanizmi sporazumne odgode plaćanja na 6 do 12 mjeseci prema ostalim dionicima, uključujući partnere u prodaji, dobavljače, izvođače radova, banke i ostale, a sve sa ciljem uravnoteženog pristupa upravljanju krizom i postizanja održivosti poslovanja u kriznom periodu.

Krajem ožujka, Valamar je slijedeći preporuke za rad tijekom epidemije pauzirao gradilišta te je, kao mjera povećanja likvidnosti, 200 milijuna kuna investicija predviđenih za sezonu 2020. odgođeno za 2021. godinu.