Miško Šklempe

Uzgajivači hrvatskog hladnokrvnjaka imaju novog predsjednika

09.04.2022 u 18:33

Bionic
Reading

Za predsjednika Središnjeg saveza udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka u subotu je na izbornoj skupštini Izbornoj skupštini Središnjeg saveza u Popovači, ponovno izabran Miško Šklempe, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Središnji savez udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka krovni je nacionalni savez za provedbu uzgoja pasmine konja hrvatski hladnokrvnjak na području Hrvatske. Osnovan je 2003.

Izbornoj skupštini u Popovači nazočila je i ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Načelnik Sektora za stočarstvo u Ministarstvu, Mato Čačić predstavio je uzgajivačima hrvatskog hladnokrvnjaka iz cijele Hrvatske izmjene uzgojnog programa hrvatskog hladnjokrvnjaka i novi uzgojni program uzgojnog tipa 'hrvatski teški konj'.

„U gotovo 20 godina postojanja ovaj je Savez u suradnji s Ministarstvom, sustavno i uspješno unaprjeđivao uzgoj ove vrijedne pasmine i genetski potencijal, te organizirao tržište. Također, rješenjem Ministarstva poljoprivrede iz ožujka ove godine, Savez je nositelj odobrenog drugog programa naziva Uzgojni program uzgojnog tipa hrvatski teški konj i korisnik je mjera potpore u Programu za sufinanciranje uzgojnih udruženja u stočarstvu", rekla je ministrica Vučković.

Istaknula je važnost koju konjogojstvo ima u hrvatskoj poljoprivredi.

Navela je da će Ministarstvo i dalje pružati potporu sektoru konjogojstva, koja utječe na povećanje stada i povećanu dobit u uzgoju, a provodi se putem mjere iz Programa ruralnog razvoja za očuvanje ugroženih izvornih i ugroženih pasmina domaćih životinja, Programa potpore uzgojnim udruženjima u stočarstvu RH i Nacionalnog programa provedbe uzgojnih programa za toplokrvne pasmine konja u RH 2021.- 2025..

Pružat će potporu i uvrštavanjem sektora konjogojstva u sustav dodjele kvote za plavi dizel, oslobođenjem troškova obveznog godišnjeg pretraživanja na zarazne i nametničke bolesti i određenih troškova vezanih za uzgoj kopitara te potporom za livade i pašnjake, uz krizne programe potpore primarnim proizvođačima u stočarstva u 2020. i 2021., dodala je

S obzirom da je skupština Saveza održana na potresom pogođenom području tema skupa su bile i ulaganja u Sisačko-moslavačku županiju te provedene i planirane mjere pomoći tom području.

"Do sada je iz Programa ruralnog razvoja ugovorena ukupna vrijednost odobrene potpore veće od 1,2 milijarde kuna, pri čemu je isplaćeno više od milijardu kuna. U razdoblju poslije potresa u županiju je isplaćeno 73 milijuna kuna potpore za investicije iz mjera ruralnog razvoja, uz 18 milijuna kuna potpore isključivo za obnovu poljoprivrednih potencijala uništenih u potresu, a mnoge druge prijave još su u obradi", priopćilo je Ministarstvo.