VLADA RAZOČARALA EKONOMISTE

'Uzalud truda i vremena!'

  • Autor: L. Filipović
  • Zadnja izmjena 19.04.2010 17:10
  • Objavljeno 19.04.2010 u 16:12
LJUBO JURČIĆ JADRANKA KOSOR

LJUBO JURČIĆ JADRANKA KOSOR

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damjan Tadić

Ekonomiste premijerkin Program gospodarskog oporavka i nije previše impresionirao. Opća je ocjena da se više radi o političkoj deklaraciji nego o konkretnom programu kratkoročnih i srednjoročnih mjera kako zemlju izvući iz krize

Za makroekonomista i predsjednika Nadzornog odbora Podravke Ljubu Jurčića dobro je što je Vlada krenula u čišćenje državne uprave, ali predbacuje joj nedostatak aktivnih mjera za povećanje proizvodnje.

'Mnogo je tu općenitih stvari i program mi sliči na kratku verziju prijašnjih strategija, iz kojih je mnogo toga prepisano. Potrebno je doraditi mnoge točke i nadam se da Vlada neće biti preosjetljiva na otvaranje diskusija o pojedinim stvarima iz programa', kaže Jurčić.

Ukidanje druge stope kriznog poreza, smatra on, više je 'proizvodnja optimistične atmosfere' nego najava da se popravlja stanje u proračunu. To dokazuje i najava ukidanja poreznih olakšica, što se može protumačiti samo kao kompenzacija na ukidanje harača.

'Smanjenjem dosadašnjeg broja poreznih stopa na dohodak s četiri na tri te uvođenjem stope od 12 posto ide se na ruku najugroženijem dijelu stanovništva, i tako se vodi socijalna politika. Ali nije korektno sad ukidati porezne olakšice kad su mnogi ljudi investirali u nekretnine računajući na povrat', mišljenja je Jurčić.

Posebno mu je zasmetala rečenica u Vladinom programu koja kaže da 'gospodarski oporavak ovisi o svakom pojedincu'. Prema njemu, to je daleko od istine i teret izlaska iz krize mora biti, smatra, na državnim institucijama i drugim javnim tijelima.

Neovisni ekonomski analitičar Damir Novotny Vladin Program gospodarskog oporavka zove 'političkom deklaracijom' u kojoj su pomiješani neki ciljevi i pojedine fiskalno-tehničke stvari.

'U njemu ne vidim instrumente koji bi nam dali nadu da je stvarno došlo do promjene ekonomskih politika. U dijelu o kojem se govori o fiskalnoj politici spominje se provedba OIB-a. To nije fiskalni instrument nego tehnički detalj', kaže Novotny, koji također ukidanje poreznih olakšica vidi kao nadomjestak za povlačenje druge stope kriznog poreza.

Najkritičniji prema Vladi je ekonomist Ante Babić. Prema njemu, ministarstva su od premijerke samo dobila naputak da pobroje sve ono što se radi i planira napraviti i onda je na takav dokument jednostavno nakalemljen snažan naslov – Program gospodarskog oporavka.

'Svemu tome dodali su još dvije-tri mjerice i gotova stvar. Lijepo je da su se potrudili, ali uzalud vremena', zaključuje Babić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi