Studenac

Uz svoje kad je najpotrebnije

15.12.2023 u 10:29

Bionic
Reading

Studenac nastoji biti blizu kad je najpotrebnije u svakom smislu, što dokazuju nizom društveno odgovornih projekata

Kuglice i zvončići na sve strane zveckaju, šarene lampice veselo svjetlucaju, radosne božićne pjesme odjekuju, a naši domovi, ulice i trgovi obukli su razigrano blagdansko ruho. Dok minusi smrzavaju naše ruke i nos, božićno blještavilo uspijeva dodatno zagrijati mnoga srca potičući sitna, ali bitna dobra djela. A dok uživamo u obilju topline i zajedništva koje donosi adventsko vrijeme, pravi je trenutak i za zapitati se širimo li ljubav i pružamo li pažnju bliskim osobama i potrebitima dovoljno tijekom cijele godine?

„Kao dobar susjed, Studenac želi svojim primjerom potaknuti upravo na to – da pružimo prijateljsku ruku jedni drugima kada god je to moguće, 365 dana u godini. Na tom tragu Studenac je tijekom godine donacijama podupirao rad različitih udruga i održavanje sportskih turnira, kulturnih manifestacija i drugih događanja koja su od posebnog značaja za članove zajednica čiji smo član i mi sami“, ističe Anja Škulje Makjanić, voditeljica projekata korporativnih komunikacija u Studencu.

Susjed koji je uvijek tu uz zajednicu

Studenac je u 2023. donirao 15 000 eura kao potporu aktivnostima pet udruga koje svojim djelovanjem donose sitne, ali bitne promjene u kvaliteti života svojih zajednica. Ovogodišnja pomoć za pet udruga stigla je u okviru višegodišnjeg programa Korak bliže zajednici, a ravnomjerno je raspodijeljena među udrugama koje pomažu obiteljima osoba s duševnim teškoćama, roditeljima djece oboljele od malignih i kroničnih bolesti, slijepima te osobama s različitim drugim invaliditetima. Pri odabiru organizacija, povjerenstvo Studenca se vodilo ciljevima koje su usvojili Ujedinjeni narodi, a u ovoj godini fokus je stavljen na zdravlje u širem smislu riječi.

Nastojeći biti blizu kad je najpotrebnije u svakom smislu, Studenac je čuo glas roditelja vezan uz potrebe njihovih mališana te je pokrenuo projekt 'Čiste ručice za zdravlje dječice' u sklopu kojeg je donirao godišnje zalihe sapuna za 63 osnovne škole diljem Hrvatske. Uz pomoć udruge Lijepa naša proveden je i natječaj kojim je na kreativan način ekološki osvijestio učenike nižih razreda osnovnih škola o važnosti očuvanja okoliša.

Vodeći računa o važnosti zaštite okoliša, Studenac je tekući sapun svoje robne marke Gentilezza zapakirao u ekološku ambalažu koja je tim povodom dobila i posebnu etiketu s prepoznatljivim motivima Ekoznalaca, veselih ambasadora koji djecu podjednako motiviraju oko brige za higijenu i važnosti očuvanja okoliša. Ekoznalci su u sklopu ovog projekta posjetili i Osnovnu školu Dore Pejačević u Našicama gdje su s djecom održali edukativni kviz i radionicu na temu očuvanja okoliša i prirode.

Pored ranije spomenutog ciklusa donacija u sklopu programa Korak bliže zajednici, Studenac je na zahtjev svojih susjeda dodijelio i niz drugih donacija bilo u novcu, poklon bonovima ili robi.  Na ovaj način potpomognuto je tako održavanje proslave Međunarodnog dana starijih osoba na Bundeku, rad vratarskog kampa 'Cotić-Starčić', organizaciju manifestacije 'Lastovo.OTOK GLAZBE' i niz drugih inicijativa.

U ovoj je godini Studenac pokrenuo i projekt 'Slavonija u srcu i u 1200 naših dućana' kako bi omogućio malim poljoprivrednicima iz Slavonije da putem Studenčeve prodajne mreže od više od 1200 dućana plasiraju svoje proizvode širom Hrvatske te tako održe i unaprijede poslovanje svojih OPG-ova te održivog gospodarstva naše najplodnije regije, Slavonije. Ponukani uspješnim odjekom projekta, u sljedećoj godini širimo inicijativu i na ostale dijelove Hrvatske.

'Uvijek nas raduje činiti nove korake u približavanju željama i potrebama članova naših zajednica, kako u smislu fizičke blizine naših dućana i širokom ponudom asortimana koji osiguravaju i sitno i bitno na dohvat ruke, tako i susjedskom toplinom i atmosferom unutar i izvan dućana u projektima koji trebaju dodatnu podršku', zaključuje Škulje Makjanić.

Kad se male ruke slože u Moj Studenac aplikaciji

Dobra djela najslađa su kada se čine zajedno s drugima. Upravo iz tog razloga Studenac je pružio priliku korisnicima Moj Studenac aplikacije da svoje osvojene bodove doniraju jednoj od tri ponuđene udruge, kojima Studenac potom isplaćuje novčanu protuvrijednost. Crveni nosovi, poznati i kao klaunovidoktori koji donose smijeh i radost u dječje bolničke sobe, u prvih 9 mjeseci dobili su na ovaj način donaciju nešto veću od 32.000 eura. Približno 33.000 eura isplaćeno je Hrvatskom crvenom križu, dok je Društvo istraživača mora 20.000 milja dobilo 11.500 eura.

'Nastavljamo predano podržavati i jačati zajednice i u 2024. godini, čvrsto posvećeni ostvarivanju pozitivnih promjena i unapređenju kvaliteta života svih članova naših zajednica', poručuje Anja Škulje Makjanić, voditeljica projekata korporativnih komunikacija u Studencu.