SEVER PIŠE POPIJAČU:

'Ustavni sud ne spominje granicu od 65 godina!'

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 02.08.2010 15:09
  • Objavljeno 02.08.2010 u 15:05
krešimir sever

krešimir sever

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) u dopisu ministaru gospodarstva, rada i poduzetništva Đuri Popijaču izražavaju neslaganje vezano uz njegovu tvrdnju kako je izjednačavanje starosne dobi muškaraca i žena za ostvarivanje prava na punu starosnu mirovinu bilo unaprijed određeno Odlukom Ustavnog suda RH na 65 godina starosti

Kako navode, Ustavni se sud pri ocjenjivanju predmetnog slučaja vezanog uz ravnopravnost spolova pri stjecanju prava na punu starosnu mirovinu i obrazloženju svoje Odluke dotiče Strategije razvitka Republike Hrvatske 'Hrvatska u 21. stoljeću' - Strategija razvitka mirovinskog sustava i sustava socijalne skrbi, a koju je donijela koalicijska Vlada u lipnju 2003.

No nigdje Ustavni sud izričito ne navodi kako to izjednačavanje dobi mora biti na 65 godina starosti, bez obzira na Strategiju, ističu iz NHS-a.

Navedena Strategija, dodaju, od svog je donošenja pretrpjela puno kritika, a koalicijska Vlada koja ju je donijela izgubila je naredne izbore, velikim dijelom upravo iz zbog svojeg liberalističkog ponašanja u gospodarstvu gdje su mnoge promjene počivale na rezanju radničkih i socijalnih prava.

'No zanimljivo je i neprihvatljivo kako se sada iz ove Vlade pilatovski pokušavaju oprati ruke umrljane najnovijom mirovinskom reformom kako bi se krivica i odgovornost za tu reformu prebacili na bivšu koalicijsku vladu i posredno na Ustavni sud', ističu iz NHS-a dodajući da ova Vlada nije imala nikakve zapreke donijeti novu Strategiju razvitka RH u kojoj bi među ostalim redefinirala stavove i pravce promjena u mirovinskom sustavu i socijali.

I to nakon široke, sveobuhvatne javne rasprave koja bi uključivala socijalne partnere i sve zainteresirane strane, davši pri tome dovoljno vremena da se oko tako krupnih stvari postigne širi nacionalni konsenzus.

'To bi, naravno, uključivalo vrijeme i dob za izjednačavanje muškaraca i žena za ostvarivanje prava na punu starosnu mirovinu, što ne bi moralo biti utvrđeno na 65 godina starosti koliko je za sada bilo određeno za muškarce nego na nekim nižim godinama. Zašto ne na primjer na 60 ili 62 godine? Jednako tako bila bi to prigoda da se utvrdi i pravo na stjecanje pune starosne mirovine vezano uz ukupne godine staža osiguranja, a ne godine starosti kao i da se dragovoljcima iz drugog mirovinskog stupa omogući povratak u prvi', navode iz NHS-a.

Preuzimanje odgovornosti za promjene, na što se ova Vlada redovno poziva ne znači kako se to može i smije činiti bez suglasnosti onih na koje se te promjene odnose jer se i čine za njih i u njihovo ime. Vlasti građane moraju pitati. Pa tako i za jednu od društveno najvažnijih reformi, onu mirovinsku, zaključuje se u dopisu NHS-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi