REAKCIJE NA NOVO ZADUŽENJE:

'Uspjeh je što ćemo preživjeti još neko vrijeme'

  • Autor: L. Filipović
  • Zadnja izmjena 13.07.2010 13:19
  • Objavljeno 13.07.2010 u 11:39
Ljubo Jurčić

Ljubo Jurčić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Nikola Wolf

Premijerka Jadranka Kosor i njezina desna ruka, potpredsjednik Vlade Ivan Šuker nazvali su novo zaduženje od 13,3 milijarde kuna velikim priznanjem za način kako vode državne financije. Tog raspoloženja nisu ekonomski analitičari za koje je ovo nužan potez da se glava održi iznad vode

Ekonomist Ljubo Jurčić ističe da ćemo s ovim novcem preživjeti još neko vrijeme, jer zaduživanje ne rješava naše strukturalne probleme.

'Ovo je priznanje naših velikih makroekonomskih nestabilnosti, od toga da naša proizvodnja ne pokriva potrošnju, da je uvoz i dalje duplo veći od izvoza i da je nezaposlenost Hrvatske duplo veća od prosjeka EU.

Naša pozicija sada je puno lošija, jer smo pogoršali ukupnu zaduženost. Do kraja godine trebat će nam još dodatnih pet milijardi kuna, jer očekujem da će deficit šire države, tu mislim i na državne tvrtke, biti oko 20 milijardi kuna', kaže Jurčić.

S novih 13,3 milijardu kuna Šuker će stabilizirati državne financije i nema potrebe za rebalansom proračuna u tehničkom smislu, odnosno da uravnoteži prihode i rashode, ali politički rebalans je, naglašava Jurčić, prijeko potreban.

'Do njega je trebalo doći i prije, a ne čekati jesen. Imamo negativne gospodarske trendove i proračunski rashodi moraju se srezati za dvije do tri milijarde kuna', kaže Jurčić.

Damir Novotny, ekonomski analitičar, također ne smatra da je novo zaduženje velik uspjeh vladajućih jer, ističe, novca na stranom financijskom tržištu ima u izobilju. Njega najviše brinu kamatne stope koje su, kad se uzmu svi troškovi, oko sedam posto i hoće li Hrvatska imati sposobnosti da te dugove u budućnosti vraća.

'Vlada očekuje rezultate turističke sezone pa će onda ići u rebalans proračuna. Mislim da se u rebalans moralo ići još prije tri mjeseca, jer se pokazalo da se nastavlja pad gospodarske aktivnosti. Mora nas zabrinuti podatak da će Hrvatska biti jedina zemlja koja neće ostvariti barem minimalan rast bruto društvenog proizvoda', kaže Novotny.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi