dobrodošla pomoć

Uskoro potpore stočarima pogođenim pandemijom od 163,5 milijuna kuna, najviše novca mlijekarima i svinjogojcima

06.10.2021 u 20:52

Bionic
Reading

Ministarstvo poljoprivrede poslalo je u srijedu u postupak elektronskog savjetovanja s javnošću Program potpore primarnim poljoprivrednim proizvođačima u stočarstvu zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih pandemijom covida-19 vrijedan 163,5 milijuna kuna.

Programom će se pružiti financijska pomoć stočarima zbog usporavanja ili potpune obustave gospodarskih aktivnosti uzrokovanih pandemijom te tržišnim poremećajima, a sredstva su u cijelosti osigurana iz državnog proračuna, stoji u priopćenju.

Potpora u sektoru govedarstva odnosi se na primarne proizvođače mlijeka za koje je osigurano 40 milijuna kuna, isti iznos je predviđen za uzgajivače tovne junadi, dok je u sektoru svinjogojstva osigurano 60 milijuna kuna, po 30 milijuna kuna za uzgajivače krmača i za proizvođače tovnih svinja.

Uzgajivačima goveda u sustavu krava-tele namijenjen je iznos od 7,5 milijuna kuna, dok je za ovčarstvo i kozarstvo osigurano pet milijuna kuna te tri milijuna kuna za konjogojstvo. 

U sektoru peradarstva za proizvodnju konzumnih jaja predviđena je potpora u iznosu tri milijuna kuna, kao i pet milijuna kuna za proizvodnju mesa peradi.

Cilj potpore je sanirati pretrpljene gubitke, osigurati likvidnost poljoprivrednih gospodarstava i očuvati razinu primarne proizvodnje prije koronakrize, čime će se zadržati radna mjesta i proizvodnja sirovine za prehrambenu i prerađivačku industriju te spriječiti poremećaj u lancu opskrbe hranom.

Osim provođenja redovnih mjera potpore, od početka izbijanja pandemije bolesti covid-19 Ministarstvo je donijelo niz programa potpore, između ostalih i sektoru stočarstva, ukupne vrijednosti gotovo 450 milijuna kuna, podsjećaju iz Ministarstva.

Također, zahvaljujući dugotrajnim i uspješnim pregovorima s Europskom komisijom, ističu, povećana su sredstva za dobrobit životinja za 130 milijuna kuna, odnosno na 220 milijuna kuna, a uvedena je i nova vrsta potpora kojom se potiče korištenje stajskog gnoja, pri čemu je jako važno za hrvatske stočare da će nove i uvećane potpore biti isplaćene za ovu proizvodnu godinu.