pristup osjetljivim informacijama?

Unatoč upozorenjima Europske komisije, Njemačka bi kineskoj kompaniji ipak mogla prodati udio u hamburškoj luci

25.10.2022 u 12:19

Bionic
Reading

Njemačka vlada mogla bi odobriti prodaju manjeg udjela u terminalu u hamburškoj luci kineskoj brodarskoj kompaniji COSCO no što je prvotno planirano, rekli su vladini izvori u utorak

COSCO je prošle godine dostavio ponudu za 35 posto udjela u jednom od tri terminala logističke tvrtke HHLA u najvećoj njemačkoj luci u Hamburgu, ali mišljenja su u njemačkoj vladajućoj koaliciji podijeljena treba li odobriti transakciju.

Krajem prošlog tjedna poslovni list Handelsblatt izvijestio je da je Europska komisija u proljeće upozorila njemačku vladu na moguće štetne posljedice kineskog ulaganja u luku Hamburg, istaknuvši mogući pristup Kine osjetljivim informacijama o poslovanju.

Njemačka vlada odbila je komentirati Handelsblattovo izvješće. Trenutno se raspravlja o kompromisu prema kojem bi Berlin odobrio prodaju 24,9 posto udjela, iako izvori napominju da su ministarstva gospodarstva i vanjskih poslova sugerirala crveno svjetlo i na kompromisni prijedlog. Odnos vladajuće koalicije prema tom pitanju trebao bi pokazati u kojoj je mjeri Njemačka spremna pooštriti politku prema Kini, glavnom trgovinskom partneru, u kontekstu strahovanja o mogućoj pretjeranoj ovisnosti.

Ministar gospodarstva Robert Habeck upozorio je da nije mudro biti ovisan o bilo kojoj zemlji s obzirom na aktualni energetski rat Njemačke i Rusije. Marie-Agnes Strack-Zimmermann iz FDP-a, liberalne stranke koja je također članica vladajuće koalicije, nazvala je novi prijedlog pogreškom. 'Kompromis s nižim kineskim udjelom još je jedna ozbiljna pogreška u jako neizvjesnim vremenima', rekla je Strack-Zimmermann.

  • +14
Olaf Scholz Izvor: Profimedia / Autor: NICOLAS NICOLAS MESSYASZ / Sipa Press / Profimedia

Pregovori još nisu završili, napominju izvori, tjedan dana uoči posjeta kancelara Olafa Scholza Kine. Kineski informativni portal China.Table izvijestio je u ponedjeljak, pozivajući se na izvore bliske pregovorima, da bi COSCO mogao pristati na manji udio, navodi Reuters.