OBOŽAVANI POSLODAVAC

Unatoč recesiji, radnicima Radlovca plaća 800 eura

29.07.2010 u 14:25

Bionic
Reading

Iako od stalno zaposlenih radnika nitko zasad nije dobio otkaz niti se o tome razgovara, smanjen je broj sezonaca, proizvedeni kamen teško se prodaje, a problem nelojalne konkurencije sve je prisutniji

Orahovački Radlovac, jedan od tri kamenoloma u Slavoniji i jedno od pet najpoznatijih poduzeća koja se bave proizvodnjom kamena u zemlji, početkom Domovinskog rata zapao je u stečaj, a danas, oporavljen, posluje bez lipe duga. Podatak da Uprava radnicima redovito isplaćuje plaću u protuvrijednosti 800 eura, da je godišnji proizvodni kapacitet 800 tisuća kubika godišnje te da su 2009. godine primili FINA-inu Zlatnu bilancu za pozitivne financijske pokazatelje, dao bi naslutiti da Radlovac posluje bez poteškoća. Međutim, nije tako.

Vlasnička struktura

Menadžment i zaposlenici imaju 70, a Našice cement – Nexe grupa 30 posto vlasništva. Procijenjena vrijednost firme 1990. godine iznosila je 3,7 milijuna tadašnjih njemačkih maraka. Imaju velika potraživanja, ali nikome, tvrdi Rendulić, ne duguju ništa.

Iako od stalno zaposlenih radnika nitko zasad nije dobio otkaz niti se o tome razgovara, smanjen je broj sezonaca, proizvedeni kamen teško se prodaje, a problem nelojalne konkurencije sve je prisutniji.

'Cijene kamena snizili smo za trideset posto, a ipak ga teško prodajemo. Ne zadaju nama brigu ostala tri legalna kamenoloma u Slavoniji, nego bar još deset ilegalnih. Najviše ih imaju Hrvatske šume koje, naprimjer, za obilaznicu – državnu cestu u Slatini isporučuju kamen iz svog kamenoloma mada nisu registrirani za prodaju, nego samo za proizvodnju za vlastite potrebe', tvrdi Rendulić. Problem je, tvrde u Radlovcu, i u uvozu nekvalitetnog kamena iz Bosne i Hercegovine.

Problem Radlovca je i što su računali na Koridor 5 c od kojega se trenutno odustalo, zbog čega su čak nabavili dodatnu proizvodnu opremu u koju su u proteklih pet godina uložili oko pet milijuna eura. Sada ta oprema radi sa svega trideset posto kapaciteta.

Plasman kamena

Za tvrtku Knauf instalation u Novom Marofu izvest će 25 tisuća tona materijala i još 40 tisuća tona za Rockwool, a tu je još desetak većih stalnih kupaca s kojima imaju višegodišnje ugovore o suradnji.

Glavno tržište na koje Radlovac još uvijek ozbiljno računa je područje Slavonije – ugrubo rečeno: Osijek, Vinkovci, Đakovo… Nešto posla obavljaju i izradom knaufa za Novi Marof te su, nedavno, jedini u Hrvatskoj ispunili sve uvjete za kvalitetom kamena u Rockwoolu.

Ukupna površina kamenoloma iznosi oko 40 hektara i za jedan njegov dio su, prvi u Hrvatskoj, izradili projekt sanacije nakon njegova korištenja. Prema projektu, na tom će mjestu u dogledno vrijeme zaživjeti atraktivan turistički kompleks s umjetnim jezerom, restoranom i vidikovcem.

U borbi s recesijom u Radlovcu su se odlučili i na novi proizvodni pogon u kojem će kamen tovariti u vreće i, umjesto takozvanim velikim kupcima, prodavati ga građanima u različitim trgovačkim lancima.