krenulo ih

Unatoč rastu troškova, pred proizvođačima duhana dobri uvjeti za ugovaranje nove sezone

28.02.2023 u 15:19

Bionic
Reading

Proizvođači duhana u utorak su poručili kako su unatoč visokom rastu troškova, uvjeti za za ugovaranje nove proizvodne sezone dobri. Nakon uspješnog završetka proizvodne sezone 2022. u kojem je postignuta rekordna otkupna vrijednost proizvedenog duhana zbog rasta prosječne otkupne cijene od 27 posto, proizvođači duhana i organizatori proizvodnje su u veljači započeli s ugovaranjem nove proizvodne sezone, navodi se u zajedničkom priopćenju proizvođačkih udruga Krupan list i Tabacum.

Te su dvije udruge zajedno s organizatorima proizvodnje, Hrvatskim duhanima, proizvođačima na terenskim sastancima prezentirali okvir proizvodnje duhana za ovu godinu.

Proizvođačima je, kako su kazali, najveći izazov visok rast proizvodnih troškova, od čega najviše troškova energenata.

Tako je trošak sušenja duhana, uz Vladine mjere subvencije, kada je plin u pitanju porastao gotovo 120 posto, a kada je struja u pitanju gotovo 80 posto, što je veliki udar na proizvođače.

Proizvođači su naglasili da je u vrijeme inflacije i energetske krize izrazito važno da i organizatori proizvodnje i lokalne zajednice i Ministarstvo poljoprivrede podupru proizvodnju duhana kako bi osigurali njenu opstojnost i dugoročnost.

Pozdravili su najavljeno dodatno povećanje otkupne cijene za čak 25 posto, kao i najavljeni rast potpore po kilogramu duhana tipa Virginija u sklopu potpora kroz Program državne potpore za iznimno osjetljive sektore u poljoprivredi. 

Predsjednik Udruge Tabacum Mihael Čolak je kazao kako je prošla godina bila izuzetno izazovna za sve proizvođače jer tako visoko povećanje troškova sami proizvođači nisu mogli amortizirati.

"Zato smo iznimno zadovoljni i komunikacijom i suradnjom i na kraju samom realizacijom u otkupu, kako s organizatorima proizvodnje, tako i sa Ministarstvom poljoprivrede, jer smo od obje strane dobili konkretnu potporu koja je omogućila opstojnost proizvodnje", rekao je Čolak.

Poručio je kako ohrabreni kreću u novu sezonu u kojoj se nadaju da će uz još bolju suradnju u kriznim uvjetima uspjeti ne samo sačuvati površine pod proizvodnjom već ih i dodatno povećati.

Predsjednik Udruge hrvatskih proizvođača duhana Krupan list Željko Mikulčić je kazao kako je duhan izuzetno važan za dio Slavonije i Podravine i ne postoji niti jedna kultura koja bi po važnosti za gospodarstvo mogla zamijeniti duhan.

"Zato je važno da smo kao proizvođači prošle godine dobili poticaj od svih strana koji nam je pomogao da iznesemo sezonu, da ne prekidamo pokrenuta nužna ulaganja u nove tehnologije i modernu opremu i da sada imamo izvjesnost kod ugovaranja nove sezone", istaknuo je Mikulčić.

U priopćenju se navodi kako duhansko gospodarstvo Hrvatske čiji dio je i poljoprivredna proizvodnja duhana, pridonosi državnom proračunu s gotovo šest milijardi kuna na godišnjoj razini, zapošljava što direktno, što indirektno 10 tisuća ljudi, a uz servisne djelatnosti čak više od 15 tisuća ljudi.