NEODGOVORNO GOSPODARENJE

Umag i Buje otpisuju dužnicima oko pet milijuna kuna

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Grad Umag otpisat će 4,2 milijuna kuna koje mu s osnova komunalne naknade i doprinosa te lokalnih poreza duguju pravne i fizičke osobe. Riječ je o potraživanjima starim po petnaestak godina, no iako je popis podugačak, to je tek dio, jer radi se i novi popis s nešto 'sitnijim' iznosima, a kojih je također podosta

'Provjerili smo za dužnike sve mogućnosti naplate, no to su dugovanja koja se vuku, a ni na koji način nije ih moguće naplatiti. Dosad nitko nije imao hrabrosti suočiti se s time, premda takvih nenaplativih potraživanja imamo još, no u kojem iznosu tek trebamo utvrditi', veli voditeljica umaškog Odjela za komunalne poslove Ljiljana Zelić

Kod nekih dužnika je prestala obveza, poput slovenske tvrtke Rog d.d. koja za razdoblje od 1996. do 2001. ima oko 578.330 kuna duga, no nema žiroračun ni nekretnine iz kojih bi se potraživanje naplatilo. Riječ je o stranim tvrtkama i institucijama, a među strancima koji nisu gradu Umagu platili porez na vikendicu, neki su i preminuli.

Odbor za proračun i financije pregledao je svaku stavku, a stanje je provjereno i s redarima na terenu te sa Sudom, jer osim slučajeva apsolutne zastare, riječ je i o slučajevima u kojima nije bilo moguće dokazati pravne slijednike na koje bi se prenijela potraživanja Grada Umaga.

Također i Gradsko vijeće Buja donijelo je odluku o otpisivanju 877.000 kuna, koje je za desetogodišnji najam zgrade Vinarskog podruma ostala dužna Udruga vinogradara i vinara Buja. Udruga bez žiro-računa i matičnog broja, unajmila je prostor za koji je ugovoren mjesečni iznos od oko 7.000 kuna. Navodno je prostor niz godina koristio jedan od vinara, no najamnina se nije plaćala, što je utvrđeno tek po isteku ugovora.

Za razliku od umaških vijećnika, koji su od gradonačelnika Vilija Bassanesea tražili da se pronađu 'krivci' za nenaplativa potraživanja, bujski vijećnici su 'bez puno riječi' izglasali otpis dugovanja dovoljno starog da taman nastupi apsolutna zastara.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi