GRČIĆ SIJE OPTIMIZAM:

'Uljanik ima milijardu eura narudžbi, očekujem još veći rast BDP-a'

29.09.2015 u 15:19

Bionic
Reading

'Posebno nas veseli rast industrijske proizvodnje jer je to rezultat onoga što smo dosad uložili u prerađivačku industriju', rekao je potpredsjednik Vlade te ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić povodom objave statističkih podataka o rastu industrijske proizvodnje od 2,8 posto u kolovozu

Grčić je naglasio odlične rezultate u sektoru brodogradnje i proizvodnji kapitalnih dobara. 'Brodogradnja je u prvih osam mjeseci porasla 36 posto i to je znak da restrukturiranje dobro napreduje. Knjige narudžbi se pune. Samo Uljanik u ovom trenutku ima preko milijardu eura narudžbi', pohvalio se Grčić.

Rast proizvodnje kapitalnih dobara za 14,7 posto za Grčića je pokazatelj da će investicije ponovno rasti i u trećem kvartalu. 'Tu su i tradicionalni sektori kože, gume i plastike u koje su, zahvaljujući angažmanu Agencije za investicije i konkurentnost, mnogi investirali. To se danas vidi u stopama rasta koje se kreću iznad 20 posto', dodao je Grčić.

Zahvaljujući povoljnim trendovima u industrijskoj proizvodnji i rastu trgovine na malo, Grčić u trećem kvartalu očekuje još veću stopu rasta BDP-a nego u drugom kvartalu, u kojem je BDP ojačao 1,2 posto.

Na novinarski upit o negativnim posljedicama konverzije kredita u 'švicarcima' na tečaj i kamatne stope, Grčić je izrazio očekivanje da će HNB svojim intervencijama očuvati stabilnost monetarnog i financijskog sektora.