UDAR NA PUŠAČE

Ulaskom u EU cigarete skuplje još 25 posto

05.01.2009 u 08:46

Bionic
Reading

Novogodišnje povećanje cijena cigareta u Hrvatskoj za kunu po kutiji samo je, prema svemu sudeći, prvo u nizu.

Naime, osim daljnjeg povećanja cijena duhanskih proizvoda na osnovi prilagodbe sadašnjoj pravnoj stečevini Europske Unije, Hrvatska bi se ulaskom u EU mogla suočiti i s posve novom regulativom za obračun trošarina na duhanske proizvode, piše Jutarnji list.

Prijedlog Europske komisije o izmjeni smjernica o trošarinama na duhanske proizvode traži postupno povećanje najnižih poreznih stopa na cigarete i fino rezani duhan do 2014. godine. Tim prijedlogom eurokrati nastoje smanjiti razlike u visini trošarina na duhanske proizvode među članicama Unije, koje potiču krijumčarenje i prekograničnu kupnju, te smanjiti potrošnju duhana za 10 posto u idućih pet godina, ističu prof. Nikola Mijatović i Petra Jurčević sa zagrebačkog Pravnog fakulteta u najnovijem broju Carinskog vjesnika.

Prosječne cijene cigareta

Novim bi se prijedlogom Bruxellesa ukinulo dosadašnje načelo oporezivanja cigareta po principu “cjenovno najprodavanijeg razreda”, koji je nastao prije 30-ak godina, kada je na tržištu bilo znatno manje vrsta cigareta i danas je nespojiv s ciljevima zajedničkog tržišta. Umjesto toga, Europska komisija predlaže uvođenje koncepta prosječne cijene svih cigareta na tržištu. Pritom bi sadašnju stopu poreza od 57 posto zamijenila stopa od 63 posto od utvrđene prosječne cijene, a sadašnju svotu od 64 eura na tisuću cigareta do 2014. zamijenila bi svota od 90 eura na tisuću cigareta.

Razlike do 600 posto

Time bi se smanjile razlike između najviše i najniže stope oporezivanja cigareta, koje sada među članicama Unije dosežu čak 600 posto, što za posljedicu često ima i odlazak u kupnju cigareta u drugu članicu Unije, u kojoj su cigarete znatno jeftinije nego u matičnoj zemlji kupca. Pored toga, smanjila bi se i potrošnja duhana za 10 posto.