ukapljeni plin

Ukrajinci traže da se pooštre sankcije prema ruskom LNG-ju

13.04.2023 u 19:40

Bionic
Reading

Zastupnici ukrajinskog parlamenta žele da Europska unija i Sjedinjene Države sankcijama blokiraju ruske planove za širenje proizvodnje LNG-a i da Europa ne kupuje više gorivo od Rusije

Zastupnici žele mjere koje bi dodatno smanjile europski uvoz ruskih fosilnih goriva i da se Rusiji oteža širenje proizvodnje LNG-a i LNG projekata kako bi joj se smanjilo prihode.

U pismu Europskoj komisiji i američkom ministarstvu financija, koje je Reuters dobio na uvid, Odbor za energetiku ukrajinskog parlamenta zatražio je nove sankcije, uključujući zabranu da europske i američke tvrtke pružaju usluge koje pomažu Rusiji u izvozu LNG-a. Pismo predlaže i "puni skup sekundarnih sankcija protiv ruskog LNG sektora kako bi se blokiralo ruske planove za širenje LNG proizvodnje, osobito projekta Arktik LNG-2."

Ukrajinski zastupnici smatraju da će taj projekt, najveći na svijetu, pogoršati klimatske promjene i da će "ponovno učiniti Europu taocem" ako poraste njezina ovisnost o ruskom LNG-u. Glasnogovornik ukrajinskog ministarstva energetike rekao je Reutersu da je ministarstvo odobrilo pismo zastupnika.

Rusija je obustavila opskrbu Europe plinom nakon invazije na Ukrajinu u veljači 2022. EU je zato obećao da će okončati svoju ovisnost o ruskim fosilnim gorivima do 2027. EU je već uveo neke sankcije protiv ruskog LNG sektora, uključujući zabranu za europske tvrtke koje Rusiji osiguravaju tehnologiju za ukapljivanje plina.

EU je zabranio uvoz ruskog ugljena i nafte koju se prevozi morskim putem, ali ne i plina i LNG-a, o kojem neke države članice još ovise. SAD je zabranio uvoz ruskog LNG-a premda je on bio malen.