poticaj turizmu

UHPA: Niže oporezivanje hrane u ugostiteljstvu osigurat će bolju konkurentsku poziciju Hrvatske

26.07.2019 u 15:04

Bionic
Reading

Niža stopa PDV-a na hranu u ugostiteljstvu od 13 posto osigurat će bolju konkurentsku poziciju Hrvatske na svjetskom turističkom tržištu, smatraju u Udruzi hrvatskih putničkih agencija (UHPA), dok iz HUP - Udruge ugostiteljstva i turizma navode da je to za turistički sektor najvažnija mjera iz četvrtog kruga porezne reforme

Premijer Andrej Plenković i ministar financija Zdravko Marić u petak su predstavili četvrti krug porezne reforme za mandata aktualne vlade, koja donosi ukupno porezno rasterećenje od 3,75 milijardi kuna.

Među ostalim, u javnu raspravu bit će upućen prijedlog da se opća stopa PDV-a za pripremu i usluživanje hrane u ugostiteljstvu smanji od iduće godine na 13 posto. Predlaže se i uvođenje novih neoporezivih primitaka, kao što su trošak smještaja za sve radnike i trošak prehrane do 12.000 kuna ili novčana naknada za smještaj i prehranu do 5.000 kuna te povećanje neoporezivih tuzemnih dnevnica za službena putovanja sa 170 na 200 kuna.

"Hrvatska Vlada prepoznala je važnost turizma, stoga pozdravljamo smanjenje stope PDV-a u turizmu koja će nam omogućiti bolju poziciju za poslovanje, samim time i za nove investicije i bolji status djelatnika u turizmu", poručio je predsjednik UHPA-e Tomislav Fain.

Naglasio je da je u izazovnoj godini za hrvatski turizam, s rastućim mediteranskim konkurentima te usporenom potražnjom za Hrvatskom, vrijeme za konkretno djelovanje, rasterećenje gospodarstva i konkretne reforme poreznog sustava.

U UHPA-i navode da stopa PDV-a ima značajan utjecaj na konkurentnost djelatnosti smještaja i ugostiteljstva, pa većina zemalja EU koristi mogućnost sniženja stope PDV-a za pojedina dobra i usluge kao instrument za stimuliranje potrošnje pojedinih proizvoda i usluga, ostvarujući na taj način konkurentniji okvir za razvoj turizma.

Navode i da je turizam jedna od najperspektivnijih gospodarskih djelatnosti u Hrvatskoj te da turistička struka mora i dalje raditi na obogaćivanju postojeće ponude ulaganjem u razvoj novih, inovativnih i kvalitetnih turističkih proizvoda koji prate svjetske trendove i potražnju.

  • +55
Turizam jedna od najperspektivnijih gospodarskih djelatnosti u Hrvatskoj Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic

I u HUP - Udruzi ugostiteljstva i turizma pozdravljaju odluku Vlade da se u aktualne porezne izmjene uključi smanjenje stope PDV-a na ugostiteljske usluge pripreme i usluživanja hrane navodeći kako je to za turistički sektor najvažnija mjera iz ovoga kruga porezne reforme.

"Smanjenje PDV-a za turistički sektor predstavlja najefikasniju mjeru u funkciji povećanja plaća i novih investicija u višu kvalitetu turističkih sadržaja i usluga, a posljedično će se povećati i prihodi državnog proračuna", ističu iz HUP-a.

No, napominju da za njih i nadalje ostaje cilj ujednačiti stopu PDV-a na sve ugostiteljske usluge i definirati za turizam stopu PDV-a od 10 posto, kao u konkurentskim mediteranskim zemljama, čime bi se postigli još veći efekti na povećanje investicija, zaposlenosti i plaća turističkim radnicima.

  • +6
Gordana Deranja, predsjednica HUP-a Izvor: Cropix / Autor: Srećko Niketić

Ovo je porezno rasterećenje dodatno važno za hrvatski turizam uslijed jačanja konkurenata i sve zahtjevnijih tržišnih izazova, ističu iz HUP-a.

Navode da je u funkciji poboljšanja uvjeta rada i zadržavanja radnika za poslodavce u turizmu također važna mjera uvođenja neoporezivog toplog obroka za sve radnike, za koju se HUP zalagao zajedno sa sindikatima kako bi se ujednačio tretman prehrane sezonskih i stalnih radnika.

"Pokazalo se to već kod efekata uvođenja novog neoporezivog iznosa od 5 tisuća, a jednako je za očekivati i prema analizi financijskih učinaka koju je HUP proveo za uvođenje neoporezivog toplog obroka za sve radnike, a koja je pokazala da će samo na uzorku tvrtki članica HUP-a iz sektora turizma ta mjera rezultirati sa 16,5 milijuna kuna mogućih ušteda odnosno mogućih izravnih ulaganja u povećanje plaća turističkih radnika,“ zaključuju iz HUP-a.