pronevjera

Uhićen Carlos Ghosn, predsjednik Nissana i predsjednik uprave Renaulta

19.11.2018 u 11:59

Bionic
Reading

Uhićen je predsjednik uprave Nissana Motora Carlos Ghosn, javlja dnevnik Yomiuri, a prenosi Reuters

Kako javlja Reuters, pozivajuće se na dnevnik Yomiuri, predsjednikNissan Motora Carlos Ghosn uhićen je u ponedjeljak.

Japanski proizvođač automobila ranije je u ponedjeljak objavio kako je Ghosn koristio novac kompanije u osobne svrhe i kako nekoliko mjeseci istražuje 'moguće nepravilnosti u radu' Ghosna i još jednog direktora, Gregga Kellyja. Konkretnije, kako javlja BBC, interna istraga u kompaniji je pokazala kako je Ghosn dulje vrijeme prijavljivo manju plaću od one koju je primao.

Iz kompanije su također poručili kako će uprava kompanije preporučiti da se Ghosna što prije smjeni s njegove pozicije.

Inače, osim visoke pozicije u Nissanu, Ghosn obnaša i dužnost izvršnog direktora Renaulta i predsjednika Mitsubishija. Od 2013. do 2016. bio je predsjednik ruskog proizvođača automobila AvtoVAZ.

  • +8
Osim Nissana Ghosn je i predsjednik uprave Renaulta Izvor: Promo fotografije / Autor: Renault

Ghosn je predsjednik i izvršni direktor zajedničke kompanije Renault-–Nissan–Mitsubishi, strateškog partnerstva koje kroz jedinstveni međudionički ugovor nadzire Nissan, Mitsubishi i Renault. Taj poslovna grupa, unutar koje se nalazi i ruski AvtoVAZ, drži oko 10 posto svjetskog tržišta automobila još od 2010. godine, a lani je bila veličinom treća automobilska grupacija na svijetu.

Ovaj brazilsko-libanonsko-francuski poduzetnik rođen u Porto Velhu, u Brazilu i njegovi potezi radikalnog restrukturiranja kasnih 1990-ih zaslužni su za povratak Renaulta u profitabilnost, čime je zaradio nadimak "Le Cost Killer" (Le ubojica troškova). Početkom 2000-ih je pak izvukao Nissan s ruba bankrota, čime je zaradio i novi nadimak - "Mr. Fix It" (Gospodin Popravi to).

Upravo zbog preporoda Nissana, 2002. godine dobio je priznanje uglednog Fortunea, koji ga je proglasio azijskim poduzetnikom godine, a godinu kasnije ga je isti list proglasio jednim os 10 najutjecajnijih poslovnih ljudi na svijetu izvan SAD-a. Prema anketama koje su zajednički proveli The Financial Times i PricewaterhouseCoopers, Ghosn je 2003. izabran za četvrtog najpoštovanijeg poslovnog lidera, dok se u istoj anketi 2004. i 2005. uspeo na treće mjesto te ljestvice.

U Japanu i u poslovnoj zajednici je pak brzo dosegao status zvijezde, a njegov lik i djelo čak su ovjekovječeni i u japanskim manga stripovima.

  • +18
Nissan Leaf - japanski električni odgovor na Teslin model 3 Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan

Ghosnu su čak nudili i da vodi dvije američke ikone automobilske industrije General Motors i Ford, što on nije prihvatio.

Inače upravo je on bio predvodnik električne revolucije u proizvodnji automobila i stoji iza odluke da Renault i Nissan zajednički ulože četiri milijarde eura u razvoj potpuno nove linije električnih automobila.