zanimljive izjave

UGP tvrdi da Hrvatske šume uništavaju Požgaj Grupu

22.04.2021 u 10:22

Bionic
Reading

Udruga Glas poduzetnika u četvrtak u otvorenom pismu premijeru Andreju Plenkoviću tvrdi da Hrvatske šume uništavaju i ucjenjuju Požgaj Grupu, jer joj ne žele isporučiti trupce. "Pokušavaju uništiti grupaciju, 550 radnih mjesta i preko 40 godina tradicije. Radi se o sramotnoj situaciji, u kojemu Hrvatske šume imaju monopol i odlučuju koja će tvrtka moći poslovati, a koja neće. Smatramo da se to u državi koja je članica Europske unije ne smije događati", kaže se u pismu Udruge Glas poduzetnika.

Dodaje se da je Požgaj jedan od većih izvoznika hrvatske drvne industrije i da zapošljava 550 radnika u šest pogona na četiri lokacije u Hrvatskoj.

Problemi, navodi se u pismu, počinju početkom 2021. godine, kada je Požgaj Grupa s Hrvatskim šumama trebala potpisati godišnji ugovor o kupoprodaji trupaca. Međutim, dodaje se, prijave dva društva Požgaj Grupe (Massive Panels i Massive Lumber) odbačene su uz obrazloženje da tvrtke nemaju potrebnu tehnologiju.

Požgaj Grupa, objašnjavaju UGP kronologiju događanja, se žalila, a Hrvatske šume su nakon toga provele nadzor kojim je utvrđeno da ima svu potrebnu tehnologiju proizvodnje.

UGP tvrdi da su glavni razlog pristupa Hrvatskih šuma prema Požgaj Grupi četiri pravna spora za nadoknadu štete u vrijednosti od gotovo 70 milijuna kuna. Naime, kako se navodi, dolaskom aktualne Uprave Hrvatskih šuma prije tri godine društvima Požgaj Grupe dodijeljeno je 38 posto manje kvote sirovine od one koja im je trebala pripasti, zbog čega je Požgaj Grupa tužila Hrvatske šume.

Nadalje se tvrdi da su se predstavnici Požgaj Grupe 8. veljače sastali s Upravom Hrvatskih šuma koja ih je, piše UGP, pokušala ucjenom natjerati da povuku tužbene zahtjeve i postavila to kao uvjet za potpis godišnjeg ugovora za dodjelu trupaca.

UGP tvrdi i da je pristup Hrvatskih šuma prema Požgaju takav i jer je zajedno s tvrtkom Bauwerk-Boen iz Đurđevca tražila nadzor i reviziju provedenog Javnog poziva za prodaju trupaca za 2020. godinu, a i javno je istupala upozoravajući na negativne trendove u industriji.

Hrvatske šume, zaključuje Udruga, zbog svega toga, pokušavaju diskreditirati Požgaj Grupu i kao glavni razlog problema navode trenutni dug te loš bonitet tvrtki. Ističe, međutim, da je riječ o "najobičnijoj manipulaciji, jer su postojeći dugovi rezultat nemogućnosti plaćanja uslijed prekida isporuke trupaca Hrvatskih šuma".