SASTANAK NA PANTOVČAKU

Udruga Franak: Predsjednica nas je oduševila!

15.07.2015 u 10:52

Bionic
Reading

Vijeće za gospodarska pitanja predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u utorak je održalo prvu radnu sjednicu. Na dnevnom redu bila je samo jedna točka – građani ugroženi kreditima u švicarskom franku

Predstavnici Udruge Franak predstavili su članovima vijeća problematiku i sadašnje stanje dužnika u švicarskim francima, nakon čega su krenula pitanja sudionika sastanka, dok je odgovore davao Jurica Dobrinić, koordinator ekonomskog tima Udruge Franak.

'Oduševljeni smo prijemom kod vijeća, postavljeno nam je puno pitanja i članovi su bili stvarno zainteresirani za naše probleme', rekao je za tportal Dobrinić.

Glavni problem u sadašnjem trenutku, kaže Dobrinić, jest što je Vrhovni sud donio presudu po kojoj presuda Visokog trgovačkog suda ostaje nepromijenjena, što znači da se banke i dužnici oko sporova moraju dogovarati individualno.

'Najgore je što postoji presuda, ali nema pravorijeka. Treba nam trajno rješenje za glavnice kredita u švicarskim francima koje su narasle za 20 do 30 posto. Glavnice su izvor svih problema za građane, obrtnike, poljoprivrednike, jamce i sve uključene. Procjenjujemo da u' slučaju franak' ima oko pola milijuna uključenih stranaka, a jedino trajno rješenje bila bi konverzija kredita', pojašnjava.

Prerano je, kaže, za usporedbu suradnje Udruge Franak s Vladom i predsjednicom, no veseli ga podrška koju Grabar-Kitarović pruža:

'Predsjednica nas je primila nakon inauguracije, a sastanci s Vijećem za gospodarstvo su nastavak te priče. Vlada je već mogla nešto poduzeti barem što se tiče kamata, barem nešto da se ne zatrpavaju sudovi', zaključuje Dobrinić.

Podsjetimo, Vlada je početkom godine fiksirala tečaj franka na 6,39 kuna, na rok od godinu dana. Premijer Zoran Milanović naknadno je rekao kako će tečaj franka ostati zamrznut dok god on bude na vlasti. Za Udrugu Franak taj je tečaj neprihvatljiv. Oni zazivaju tečaj od 5,4 kune za jedan franak.

S druge strane, ministar financija Boris Lalovac 'ratuje' s bankama. Nekoliko puta istaknuo je da je ogorčen na banke jer ne daju konkretna rješenja za građane prezadužene u francima. Kao konačno rješenje za ograničavanje rasta rata kredita u švicarskoj valuti, ponudio je Zakon o stambenom kreditiranju.

Predstavnici banaka su preko šefa Hrvatske udruge banaka Zorana Bohačeka, pak, poručili da se ne zamaraju  rokovima, jer je tečaj franka ionako zamrznut.