NOVO VODSTVO

Udruga Franak ponovo jaše: Stranke, što ćete sa švicarcem?

28.10.2015 u 12:40

Bionic
Reading

Udruga Franak u srijedu je na konferenciji za novinare izvijestila o nastavku svojih aktivnosti pod novim vodstvom. Prvi potez im je upućivanje pisma svim političkim strankama u kojem traže da se izjasne što će učiniti ako Ustavni sud suspendira zakonska rješenja o konverziji kredita u švicarskim francima

Nakon ostavke gotovo kompletnog vodstva Udruga Franak je u Zadru održala izvanrednu skupštinu na kojoj je izabrana nova voditeljica Jasmina Barić te novi članovi radnih tijela udruge.

Dok se novo vodstvo i formalno ne ustroji, u ime udruge istupat će, uz Barić, Damir Šlogar, Goran Aleksić i Niko Delić

'Zakoni o konverziji kredita u 'švicarcima' zasad nisu ostvareni u praksi. Niti jedna banka 27 dana od stupanja zakona na snagu nije pokrenula aktivnosti za konverziju', istaknuo je Aleksić, dodajući da je na osnovi toga jasno da banke ne poštuju hrvatske zakone.

Zbog toga je, objasnio je, Udruga Franak poslala pismo s osam pitanja svim strankama koje se natječu na nadolazećim parlamentarnim izborima.

Ključna tri pitanja vezana su uz stavove stranaka ukoliko Ustavni sud ukine zakonsko rješenje o konverziji.

Frankovce zanima hoće li stranke, ukoliko dođu na vlast, produljiti trajanje mjere fiksiranog tečaja od 6,39 kuna za franak te hoće li zakonski ograničiti kamatu na maksimalnih jedan posto u svim kreditima u kojima je početni tečaj ugovorene valute aprecirao za više od 20 posto.

Uz to, žele čuti od stranaka jesu li spremne bankama koje imaju kredite plasirane u 'švicarcima' uvesti porez od dva posto na aktivu u tim kreditima.

U ostalim pitanjima sažeti su dosadašnji zahtjevi udruge vezani uz povrat preplaćenih kamata na temelju presude Vrhovnog suda, metodologiju određivanja fiksnog dijela kamatne stope te prekršajene postupke protiv banaka koje nisu ugovorile s dužnicima fiksne dijelove kamata, promjenljive parametre i razdoblja promjene kamata.