MUKA PO ŠVICARCU

Udruga Franak ne posustaje: Danas predaju tužbu ustavnom sudu

10.06.2015 u 12:32

Bionic
Reading

Udruga Franak danas predaje tužbu Ustavnom sudu protiv odluke Vrhovnog suda, a pripremaju i kaznene prijave protiv guvernera HNB-a Borisa Vujčića i odgovornih osoba iz osam poslovnih banaka, doznajemo od voditeljice udruge Franak Katarine Lucić

O detaljima tužbe i kaznenih prijava Udruga Franak izvijestit će u četvrtak na konferenciji za novinare.

Prema dosadašnjim saznanjima, ustavna tužba pozvat će se na odredbe Ustava vezane uz pravično suđenje i jednakost pred zakonom.

Kaznena prijava protiv guvernera Vujčića temeljit će se na odgovornosti za nečinjenje donosno za propuste HNB-a u sprečavanju plasiranja kredita u švicarskim francima.

Za kaznene prijave protiv odgovornih osoba u osam tuženih banaka glavni je argument presuda Vrhovnog suda o nezakonitoj primjeni promjenljivih kamatnih stopa.

Iz udruge Franak najavljuju i prijavu Europskom parlamentu i Europskoj komisiji zbog nepravilnosti koje su utvrdili u presudi Vrhovnog suda.

Podsjetimo, Vrhovni sud odbacio je revizije banaka i Udruge Franak te potvrdio presudu Visokog trgovačkog suda iz 2014. koji je utvrdio nezakonite promjene kamatnih stopa te ustanovio da valutna klauzula nije sporna uz obrazloženje da je ta ugovorna odredba jasna i razumljiva sama po sebi.

Kada je riječ o mogućem nastavku pregovora s bankama, Katarina Lucić ističe da ne više ne postoji nikakva komunikacija s Ministarstvom financija koje je bilo koordinator pregovora.

O potpunom prekidu pregovora svjedoči činjenica da ministar Boris Lalovac nije imenovao novog voditelja pregovaračkog tima nakon odlaska bivše voditeljice Žane Pedić u Svjetsku banku.

Lucić podsjeća da će se 17. lipnja u Hrvatskom saboru održati tematska sjednica o 'slučaju švicarac' od koje Udruga Franak puno očekuje. Na sjednicu su pozvani ministar financija, ministar pravosuđa, guverner Hrvatske narodne banke i predstavnici Hrvatske udruge banaka.