NAJAVLJUJU 300 RADNIH MJESTA

Uber stigao u Rijeku, prvi se provozao Neno Belan

17.08.2017 u 13:37

Bionic
Reading

Uber je službeno počeo voziti i u Rijeci, sedmom hrvatskom gradu gdje su dostupne usluge uberX, uberSELECT i uberVAN

'Nevjerojatna brojka od 14 tisuća otvaranja Uberove aplikacije bila je poziv koji nismo mogli odbiti i zato nam je drago što ćemo s našom uslugom povezati još jedan grad u Hrvatskoj. Dolaskom Ubera u Rijeku, u narednim mjesecima, stvorit će se najmanje 300 novih radnih mjesta u tvrtkama i obrtima partnera - vozača. Sigurni smo da će naša usluga pojednostaviti kretanje mnogim Riječanima, ali i turistima koji će ovo ljeto provesti na hrvatskoj obali', rekao je Davor Tremac, generalni direktor Ubera za jugoistočnu Europu.

U Rijeci će biti dostupna usluga uberX, dok svi oni koji žele dodatnu udobnost i kvalitetu u prostranijim vozilima s najbolje ocijenjenim vozačima mogu odabrati uberSELECT. Usluga UberVAN namijenjena je većim grupama ljudi, onima do osam korisnika koji putuju zajedno.

Uber stigao i u Rijeku Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletić

U gradskoj zoni cijene usluge uberX bit će šest kuna za start, tri kune po kilometru i 0.4 kuna po minuti vožnje. Minimalna cijena vožnje je deset kuna. U prigradskoj zoni, cijena za start iznosi devet kuna te pet kuna po kilometru i 0.5 kuna po minuti vožnje, a minimalna cijena će biti 15 kuna.

Za UberSELECT i UberVAN cijena će biti ista u gradskoj i prigradskoj zoni. Odnosno 11 kuna start, 6.5 kuna po prevoženom kilometru i 0.65 kuna po minuti vožnje uz minimalnu cijenu vožnje 20 kuna. Za UberVAN cijena starta će iznositi 13 kuna, 8.5 kuna po prevoženom kilometru i 0.8 kuna po minuti vožnje. Minimalna cijena vožnje je 25 kuna. Sve navedene Uberove usluge bit će dostupne od Brseča do Selca i na otoku Krku.

Uber poklanja četiri vožnje

Posebna je pogodnost što svim postojećim, ali i novim korisnicima u Rijeci, Uber, kako su izvijestili putem priopćenja, poklanja četiri vožnje, svaku u vrijednosti do 20 kuna do nedjelje u 23 sata. Prilikom naručivanja vožnje potrebno za unijeti promotivni kod CIAORIJEKA.

Iz Ubera ističu kako Rijeka ima liberalizirano tržište koliko je to moguće u okviru postojećeg Zakona čime je učinila odličan prvi korak kojim je osigurala povoljniju cijenu kretanja kroz grad. Ukazuju ipak kako je na razini države potrebno napraviti idući korak koji bi bio u skladu s pozitivnim primjerima regulativa za 21. stoljeće - a to je potpuna liberalizacija kroz uvođenje nove kategorije, predugovoreni prijevoz.

  • +12
Vozači Ubera diljem Hrvatske se suočavaju s prosvjedima Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX

Liberalizacija tržišta

Potpuna liberalizacija znači da bi se trebalo onemogućiti dvostruka administracija s licencama koje se izdaju na razini države i dozvolama koje se izdaju na razini gradova. 'Duplo izdavanje licenci i dozvola je nepotrebno, jer je dugotrajan proces, ostavlja prostor za lokalnu korupciju i ograničava poduzetništvo. Isto tako, za uspješan rast cjelokupne industrije potrebno je ukloniti zastarjela pravila poput određivanja minimalne ili maksimalne cijene - jer to u konačnici znači veće cijene prijevoza za građane. Uprava Rijeka je dobar primjer koji dokazuje da liberalizirano tržište odlično funkcionira, a ukidanjem administrativnih barijera može se stvoriti još više radnih mjesta u području prijevoza putnika osobnim automobilima', dodao je Tremac.

U Uberu, također, naglašavaju kako bi nova regulativa trebala omogućiti izbor metode obračunavanja cijene, bilo to GPS-om ili predugovaranjem cijene s ponuđačima usluge, a ne kao jedinu metodu ostaviti taksimetar. Potrebno je ukloniti i postojeći uvjet stručne osposobljenosti kroz trogodišnju školu - dovoljno je posjedovati vozačku dozvolu B kategorije te iskustvo vožnje od najmanje 3 godine. I na kraju treba dodati i redovni liječnički pregled i napredni tečaj sigurne vožnje.

Potpuna liberalizacija sukladno preporukama Europske komisije, ističu, povećava izbor za krajnjeg korisnika te stvara najmanje 15.000 novih radnih mjesta, smanjuje vrijeme čekanja za vozilo i ne ograničava sloboda kretanja.

Prva osoba koja se vozila Uberom u Rijeci - riječki nulti putnik (Rider Zero) bio je poznati glazbenik Neno Belan koji i inače koristi Uber u Hrvatskoj.