prvo polugodište

Uber povećao broj vožnji za 150 posto, ali je i dalje u minusu od 645 milijuna dolara

24.08.2017 u 10:24

Bionic
Reading

Američki tehnološki div Uber u srijedu je izvijestio o 16-postotnom porastu narudžbi u drugom tromjesečju, rastu prihoda i manjem gubitku nego u prethodnom razdoblju, čime ova kompanija za posredovanje u uslugama prijevoza pokazuje znakove polaganog približavanja profitabilnosti

Tvrtka sa sjedištem u San Franciscu u drugom tromjesečju zabilježila je gubitak od 645 milijuna dolara, što je 9 posto manje u odnosu na 708 milijuna gubitka u prvom tromjesečju.

Smanjivanje gubitaka odražava napore Ubera da ograniči masovne subvencije, kako za vozače tako i za korisnike, piše Reuters.

Prilagođeni neto prihod, koji odražava Uberovo dio u cijeni vožnje, porastao je na 1,75 milijardi dolara s 1,5 milijardi u prvom ovogodišnjem kvartalu, navode iz Ubera.

Iz kompanije ističu da su bruto prihodi od narudžbi u drugom kvartalu dosegnuli 8,7 milijardi dolara, naprema 7,5 milijardi u prethodnom tromjesečju.

Broj vožnji u svijetu putem njihove usluge porastao je za 150 posto u odnosu na prethodnu godinu, s najsnažnijim rastom na tržištima u nastajanju.

Kontinuirani rast u 'dijeljenju vožnje' svjedoči i tome da se Uberovo temeljno poslovanje pokazalo otporno na niz skandala. Trenutno, kompanija se između ostalog suočava s optužbama za seksualno uznemiravanje, tužbom za krađu poslovnih tajni, kao i sa kriminalnom istragom na saveznoj razini zbog upotrebe softvera za izbjegavanje gradskih regulatora.

  • +18
Uber u većini zemalja Europske Unije nije dočekan s oduševljenjem (taksista) Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjevic / CROPIX

Od 2010. godine, Uber je od ulagača prikupio više od 15 milijardi dolara, što mu dopušta da posluje sa značajnim gubitkom. Tvrtka je objavila da u banci ima položeno 6,6 milijardi dolara, manje u odnosu na 7,2 milijardi u prvom kvartalu.

Uber je također u potrazi za novim izvršnim direktorom s obzirom da je suosnivač tvrtke Travis Kalanick u lipnju podnio ostavku na to mjesto. Prema nekim informacijama, bivši čelnik General Electrica Jeff Immelt ima najviše izgleda da zauzme tu poziciju.