koronakriza

Uber otpušta 3.700 radnika

07.05.2020 u 11:41

Bionic
Reading

Američka tvrtka za usluge prijevoza Uber izvijestila je da će zbog utjecaja pandemije koronavirusa na poslovanje otpustiti 3.700 radnika koji rade puno radno vrijeme

U podnesku američkoj Komisiji za vrijednosne papire i burze (SEC) Uber navodi da planira 'smanjiti operativne troškove u sklopu odgovora na ekonomske izazove i neizvjesnost koji proizlaze iz pandemije Covida-19 i njezinog utjecaja na poslovanje tvrtke'.

Kompanija namjerava otpuštati radnike u kadrovskoj i službi za korisničku podršku 'zbog manjeg broja putovanja u odjelu prijevoza i važeće odluke o zamrzavanju zapošljavanja'.

Najavljeni otkazi zahvatit će oko 14 posto od ukupno 26.900 Uberovih radnika, prema podacima iz godišnjeg izvješća o poslovanju.

Tvrtka procjenjuje da će zbog planiranih otkaza imati troškove od oko 20 milijuna dolara vezano za otpremine i druge vrste naknada. Izvršni direktor Dara Khoroswashahi odrekao se osnovne plaće u ostatku godine, stoji u podnesku, objavljenom u srijedu. Koronakriza je snažno pogodila Uber zbog obustave putovanja u sklopu mjera suzbijanja zaraze.