izbirljivi iznajmljivači

U Zagrebu je trenutačno teško naći stan - posebno ako ste muškarac

14.09.2023 u 23:47

Bionic
Reading

U Zagrebu je trenutačno vrlo teško pronaći stan za najam, a šanse su izgleda još manje ako ste muškarac. Jedan 40-godišnjak ispričao je svoje iskustvo potrage za najmom stana u Zagrebu krajem kolovoza i u rujnu – kad je najveća potražnja zbog navale studenata

U oglasnicima na portalima gdje se nudi najam dočekao ga je hladan tuš. Na većini oglasa najam se nudi isključivo ženama, poželjno studenticama ili mlađim zaposlenim djevojkama.

Ovaj 40-godišnjak ispričao je Jutarnjem kako se stoga jako obradovao oglasu za sobu u Novom Zagrebu, no nije bio svjestan konkurencije.

'Dogovorio sam se s vlasnikom da sutradan ujutro dođem pogledati stan u Novom Zagrebu. Boravim trenutno u drugom dijelu grada. Došao sam u dogovoreno vrijeme, zvonim, nema odgovora, zvonim i dalje, ali nitko ne odgovara. Zovem na telefon i nakon trećeg poziva vlasnik stana se javlja i govori mi da je soba već iznajmljena, nije mi javio jer sam bio jedan od najmanje 50 osoba koja ga je jučer zvala, nije znao više koji je moj broj da mi javi. Ljutio sam se naravno k‘o ris. Navodno je jedan mladić iz tog kvarta inzistirao da dođe odmah, donio keš i iznajmio sobu', rekao je.

Nije imao sreće ni s drugim oglasom u čijem opisu piše da se iznajmljuje muškarcu, poželjno studentu. Javio se vlasniku koji živi u Zadru, dogovorio obilazak stana za dva dana. Poučen prethodnim iskustvom za svaki slučaj nazvao je vlasnika stana dan ranije da provjeri dogovor. No stan je već bio iznajmljen – netko mu je poslao novac na neviđeno.

Slično iskustvo doživio je i s trećim stanom. Iako u oglasniku ima i stanova koji nude sobe muškarcima, te sobe su namijenjene za njih dvoje ili troje. To su pak stanovi pretežito namijenjeni stranim radnicima.

Otkako je Zagreb posljednjih godina postao atraktivna destinacija za turiste, sve je oskudnija ponuda stanova za dugoročan najam – velik broj iznajmljivača prebacio se na lukrativniji dnevni najam. Potres je dodatno skresao ponudu jer su mnogi stanovi, posebno oni u centru grada, oštećeni.

Unajmiti stan u Zagrebu na duže razdoblje posebice je izazovno od sredine do kraja rujna, kada si svi oni studenti koji nisu ostvarili pravo na studentski dom na početku akademske godine moraju osigurati krov nad glavom. I ove godine takvih studenata je oko 3000. Pored velikog pritiska na zagrebačkom tržištu nekretnina za najam zbog domaćih studenata, tu je i velik broj stranaca koji dolaze na razmjenu, a sve više je i digitalnih nomada koji se žele skrasiti u metropoli.

O tome koliko su zapravo trenutačno skupi stanovi i što se nudi te pod kojim uvjetima već smo pisali, a daleko najmanje je stanova do 400 eura, garsonijera i manjih stanova.