potpisali ugovore

U ZABU i PBZ stiže 100 milijuna eura za energetsku učinkovitost te mala i srednja poduzeća

05.12.2017 u 15:12

Bionic
Reading

Europska investicijska banka (EIB) i Zagrebačka banka sklopile su ugovor o suradnji u okviru programa Private Finance for Energy Efficiency (PF4EE) vrijedan 40 milijuna eura. Riječ je o financijskom instrumentu EIB-a i Europske komisije u okviru Programa za okoliš i klimatske aktivnosti (LIFE) koji je namijenjen financiranju investicija iz područja energetske učinkovitosti. Potpisivanjem ovog ugovora Zaba postaje jedina banka u Hrvatskoj i jedna od 11 banaka u Europskoj uniji koja u svojoj ponudi ima kredite u okviru PF4EE instrumenta

Program za energetsku učinkovitost sastoji se od tri komponente: financiranje, djelomičnu pokrivenost rizika kredita koji pokriva Europska komisija te tehničku pomoć Banci u cilju daljnjeg jačanja kapaciteta potrebnih za financiranje investicijama u energetsku učinkovitost. Financijska sredstva namijenjena su malim i srednjim poduzetnicima, velikim klijentima te pravnim osobama u vlasništvu jedinica lokalne i regionalne samouprave. Prihvatljive su investicije u  poboljšanje energetske učinkovitosti postojećih zgrada, izgradnju novih, poboljšanje energetske učinkovitosti proizvodnih postrojenja, ulaganje u sustave za grijanje i hlađenje te javnu rasvjetu kao i visoko učinkovita kogeneracijska postrojenja.

'Ovime potvrđujemo dugogodišnju uspješnu suradnju s Europskom investicijskom bankom', rekao je prilikom potpisivanja ugovora s EIB-om Miljenko Živaljić, predsjednik Uprave Zagrebačke banke dok je Dario Scannapieco, potpredsjednik EIB-a naglasio kako partnerstvo EIB-a s najvećom poslovnom bankom u zemlji osigurava hrvatskim tvrtkama dodatno dugoročno financiranje uz povoljnije uvjete.

'Uz to, u Hrvatskoj se prvi puta koristi PF4EE – inovativni financijski instrument osmišljen kako bi potaknuo provedbu prioritetnih investicija koje pridonose energetskoj učinkovitosti i štednji', dodao je Scannapieco.

Potpisivanju su nazočili i Claudio Cesario, zamjenik predsjednika Uprave i General Manager Zagrebačke banke, Marko Remenar, član Uprave Zagrebačke banke, Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj te Anton Kovačev, voditelj ureda EIB-a u Zagrebu.

EIB je i s Privrednom bankom Zagreb (PBZ) zaključio Ugovor o kreditu u iznosu od 60 milijuna eura koji je namijenjen financiranju projekata koje provode mala i srednja poduzeća, Mid-Cap poduzeća kao i za ostale prioritete odnosno projekte javnog sektora.

'Partnerstvo između Europske investicijske banke i Privredne banke Zagreb, učiniti će dostupnim dodatna sredstva za dugoročno financiranje hrvatskim kompanijama, te osloboditi dodatni kapital za provedbu njihovih projekata i značajno ojačati konkurentnost malih i srednjih poduzeća, koji su glavni pokretač ekonomskog rasta u Hrvatskoj', rekao je Scannapieco dok je Božo Prka, predsjednik Uprave PBZ-a naglasio kako PBZ stalno poboljšava svoje asortiman proizvoda namijenjenih SME segmentu s novim programima razvijenim za poticanje i osnaženje rasta i razvoja poduzetničkih aktivnosti i inicijativa u zemlji.

'Zadovoljstvo nam je što je PBZ  EIB-ov partner i u ovoj  novoj kreditnoj liniji u iznosu od 60 milijuna eura kojom će se staviti na raspolaganje dodatna sredstva namijenjena financiranju projekata koje provode  mala i srednja poduzeća te Mid-Cap poduzeća i za projekte javnog sektora, poručio je Prka.

Ovaj kredit je u skladu s EIB-ovim prioritetom olakšavanja pristupa povoljnim izvorima financiranja europskim malim i srednjim poduzećima. U tu svrhu EIB udružuje snage s financijskim institucijama, kao što je PBZ, koje poznaju lokalna tržišta i čiju su klijenti, između ostalih, mala i srednja poduzeća, mid-cap poduzeća i javna poduzeća.

Ovim kreditom nastavlja se dugogodišnja uspješna poslovna suradnje između EIB-a i PBZ-a. Uz ovaj kredit EIB je PBZ odobrio pet kredita u ukupnom iznosu od 136 milijuna eura i to 2001., 2008. 2011., 2014. i 2016. Svi prethodno odobreni krediti uspješno su iskorišteni za unapređenje poslovanja hrvatskih malih i srednjih poduzetnika te jedinica lokalne i regionalne samouprave.