REKORDNA POTROŠNJA

U tri tjedna mundijala spiskali smo 13 milijardi kuna, kao u cijelom prosincu

11.07.2018 u 11:07

Bionic
Reading

U prva tri tjedna održavanja Svjetskog nogometnog prvenstva potrošnja u Hrvatskoj dosegnula je gotovo 13 milijardi kuna dok se prosječna mjesečna potrošnja kreće između osam i devet milijardi kuna

Prema podacima Porezne uprave, u razdoblju od 16. lipnja, kada je Hrvatska odigrala prvu utakmicu na Svjetskom prvenstvu s Nigerijom, pa do 7. srpnja, kada su Vatreni u Sočiju igrali s ruskom reprezentacijom, u Hrvatskoj je fiskalizirano računa u vrijednosti od gotovo 13 milijardi kuna, piše Jutarnji list.

Riječ je o rekordnom rastu s obzirom na to da se prosječna mjesečna potrošnja kreće između osam i devet milijardi kuna. U prva tri tjedna nogometne ludnice potrošeno je kao u cijelom prosincu, u kojem se zbog božićno-novogodišnjih blagdana tradicionalno najviše kupuje.

'Porast potrošnje velik je obično dan prije utakmice naše reprezentacije i na sam dan utakmice. Tada u trgovini na malo obično bilježimo rast od 11 do 14 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje', ističe Tomislava Ravlić, direktorica Sektora za trgovinu HGK, koja procjenjuje da će u razdoblju održavanja Svjetskog nogometnog prvenstva potrošnja porasti od 10 do 15 posto.

Što se najviše kupuje? Raspon proizvoda koji su na meti kupaca kreće se od tehnike, posebno televizora, preko navijačkih rekvizita, do hrane i pića. Posebno dobro se prodaju pivo i ostala pića, ali i sirovo meso, pogotovo ono za roštilj.

  • +30
Navijači putuju na utakmicu u Moskvu Izvor: Pixsell / Autor: Davor Visnjic

'Sigurno je to da Svjetsko prvenstvo u nogometu potiče potrošnju. Ipak, treba voditi računa o tome da se ovdje radi o kratkoročnom utjecaju, pa ni njegov utjecaj na ukupnu potrošnju neće biti velik', zaključuje Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Splitske banke, čije prognoze za ovu godinu govore o rastu osobne potrošnje od 3,5 posto, a BDP-a za 2,4 posto.

Dodaje kako mundijal, uza sve pozitivne, nosi neke negativne posljedice, a jedna od njih je slabija produktivnost zaposlenih.