ANaliza rba

U trećem tromjesečju stopa nezaposlenosti 7,3 posto

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 24.12.2018 09:09
  • Objavljeno 24.12.2018 u 09:09
U trećem tromjesečju stopa nezaposlenosti 7,3 posto

U trećem tromjesečju stopa nezaposlenosti 7,3 posto

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukić

U trećem tromjesečju broj zaposlenih u Hrvatskoj porastao je za 0,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na njih 1,689 milijuna, dok je broj nezaposlenih pao za 19,9 posto, na 133 tisuće, najnižu razinu od kada su dostupni podaci, navodi se u novoj analizi Raiffeisenbank Austria (RBA)

Zahvaljujući tome, stopa nezaposlenosti pala je na godišnjoj razini za 1,7 postotnih bodova, na 7,3 posto, najnižu razinu od trećeg tromjesečja 2008., navodi se u osvrtu analitičara RBA na nedavno objavljene podatke Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema tom izvješću o kretanju aktivnog stanovništva, temeljenom na Anketi o radnoj snazi, broj aktivnog stanovništva iznosio je u trećem tromjesečju 1,822 milijuna.

„Na tromjesečnoj razini broj aktivnog stanovništva je viši za 14 tisuća, odnosno 0,8 posto, dok je na godišnjoj razini broj aktivnih stanovnika niži za 27 tisuća ili 1,5 posto”, navodi se u analizi, objavljenoj u ponedjeljak.

Objašnjava se da je porast aktivnog stanovništva u trećem tromjesečju u odnosu na drugo posljedica rasta broja zaposlenih, za 18 tisuća, a pada broja nezaposlenih, za 3 tisuće, što je u velikoj mjeri posljedica rasta zapošljavanja tijekom središnje turističke sezone.

Podaci DZS-a također pokazuju da je broj neaktivnog stanovništva u trećem tromjesečju iznosio 1,707 milijuna.

„Na tromjesečnoj razini broj neaktivnih stanovnika zabilježio je pad za 18 tisuća ili 1 posto, dok je na godišnjoj razini zabilježen rast od 12 tisuća ili 0,7 posto. Zbog toga se radno sposobno stanovništvo spustilo na nove rekordno niske razine (3,529 milijuna), potvrdivši kontinuirano opadanje koje datira još od 2009.”, navode analitičari RBA.

Dodaju i to da je u odnosu na drugo tromjesečje 2018., broj radno sposobnih niži za 4 tisuće, dok je na godišnjoj razini zabilježen pad za 15 tisuća ili 0,4 posto.

Stopa aktivnosti je u trećem tromjesečju iznosila 51,6 posto.

„Ostaje činjenica da su na hrvatskom tržištu rada i dalje prisutne strukturne slabosti, poput neusklađenosti ponude i potražnje za radnom snagom, niske zaposlenosti te pojačanog migracijskog odljeva mladog radno sposobnog stanovništva”, navode analitičari RBA.

Stoga procjenjuju da će i posljednje ovogodišnje tromjesečje vjerojatno potvrditi nastavak duboko ukorijenjenih strukturnih problema na domaćem tržištu rada uz uobičajeno sezonsko povećanje broja nezaposlenih osoba.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!