DALJNJE USPORAVANJE

U trećem tromjesečju BDP pao 5,8 posto

27.11.2009 u 16:30

Bionic
Reading

Hrvatski bruto domaći proizvod u trećem je tromjesečju ove godine realno manji za 5,8 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, pokazuje prva procjena koju je danas objavio Državni zavod za statistiku

To je daljnje usporavanje pada BDP-a u odnosu na prethodna dva tromjesečja - u prvoj je tromjesečju ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine pad BDP-a iznosio 6,7 posto, a u drugom kvartalu 6,3 posto.

DZS je danas objavio prvu procjenu, a iz Zavoda najavljuju da će potpuno priopćenje o procjeni tromjesečnog BDP-a za treće tromjesečje ove godine biti objavljeno 28. prosinca

Pritom napominju da se prva procjena o realnoj stopi promjene tromjesečnog BDP-a može razlikovati od podatka u priopćenju standardnog oblika i sadržaja 'Procjena tromjesečnog obračuna bruto domaćeg proizvoda za treće tromjesečje 2009.', koje će biti objavljeno 28. prosinca u tiskanom obliku i na internetskim stranicama Državnog zavoda za statistiku (www.dzs.hr).

Objavljivanje prvih procjena tromjesečnog bruto domaćeg proizvoda rezultat je nastojanja Državnog zavoda za statistiku da daljnjim usklađivanjem sa standardima objavljivanja statističkih podataka u državama Europske unije skrati razdoblje između prikupljanja i objavljivanja statističkih podataka, kako to nalaže jedno od temeljnih načela službene statistike, načelo pravodobnosti.

Stavljanjem na raspolaganje prve procjene tromjesečnog BDP-a korisnicima će omogućiti kvalitetnije donošenje odluka na ekonomskom, demografskom i društvenom području, napominju iz DZS-a.