MANJE NEGO U LIPNJU

U srpnju prosječna plaća 5.905 kuna

27.09.2017 u 09:41

Bionic
Reading

Prema preliminarnim statističkim podacima, prosječna mjesečna isplaćena plaća po zaposlenome u pravnim osobama u srpnju iznosila je 5.905 kuna neto, dok je ona u bruto iznosu iznosila 7.956 kuna. Podaci DZS-a odnose se na zaposlene u pravnim osobama, stoga zaposleni u obrtu, slobodnim zanimanjima i zaposleni osiguranici poljoprivrednici nisu uključeni u prosjek

U odnosu na lipanj prosječna neto i prosječna bruto plaća u srpnju su bilježile pad od 1,7 posto odnosno 1,6 posto. Na godišnjoj razini prosječna neto plaća u srpnju bila je viša za 5,6 posto, dok je prosječna bruto plaća za srpanj bilježila stopu rasta od 4,1 posto.

Snažnije stope rasta prosječne neto plaće u odnosu na stope rasta prosječne bruto plaće kontinuirano prisutne od siječnja ove godine. Posljedica je to izmjena u Zakonu o porezu na dohodak koji je na snazi od početka ove godine. Ta je izmjena smanjila porezno opterećenje i tako povećala udio prosječne neto plaće u prosječnoj bruto plaći.

Istovremeno je povratak godišnjih stopa inflacije u pozitivan teritorij donekle ublažio učinak rasta plaća potpomognutih spomenutim zakonskim izmjenama. Stoga je u srpnju zabilježen razmjerno niži godišnji rast prosječne neto plaće u realnom izrazu od 4,8 posto.

Bez obzira na predviđeni blagi rast inflacije (nakon tri uzastopne godine dezinflacijskih pritisaka), u ovoj godini će očekivani rast prosječnih plaća biti podržan promjenama u okviru sveobuhvatne porezne reforme, prvenstveno kroz usvojene izmjene u oporezivanju dohotka.

Uz to, rastu će plaća svoj doprinos dati i gospodarski oporavak pogonjen odličnim rezultatima u turističkoj sezoni i snažnim rastom robnog izvoza.

Posljedično, analitičari Raiffeisen banke očekujuo pozitivan utjecaj na visinu raspoloživog dohotka, što bi moglo posredno utjecati i na osobnu potrošnju kao najznačajniju sastavnicu BDP-a, odnosno na ukupan gospodarski rast.