PROMJENA TRENDA

U srpnju nominalni pad bruto i neto plaća

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 24.09.2009 16:43
  • Objavljeno 24.09.2009 u 16:16
plaća

plaća

Izvor: tportal.hr / Autor: arhiva

Nakon blagog nominalnog rasta bruto i neto plaća u svibnju i lipnju na mjesečnoj razini, srpanj je donio nominalni pad i bruto i neto plaća. Prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku, srpanjska prosječna neto plaća iznosila je 5.308 kuna što predstavlja mjesečni pad za 62 kuna odnosno 1,2 posto

Istovremeno, prosječna bruto plaća u srpnju pala je po nominalnoj stopi od 1,2 posto, dosegnuvši iznos 7.718 kuna, odnosno 90 kuna manji iznos u odnosu na prošli mjesec.

Na godišnjoj razini nastavlja se trend rasta bruto i neto plaća, međutim za razliku od prethodnih mjeseci, taj rast je puno blaži. Tako su prosječne bruto plaće, u odnosu na isti mjesec prošle godine, rasle za 1,8 posto, a prosječne neto plaće rasle su za 1,4 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

U skladu s godišnjim rastom nominalnih bruto i neto plaća, uz istovremeno manje inflatorne pritiske nastavljen je i realni godišnji rast plaća te je godišnja realna stopa rasta neto plaća u srpnju iznosila 0,2 posto.

U skladu s ovomjesečnim padom nominalnih bruto i neto plaća, analitičari Raiffeisen banke i u nastavku godine očekuju smanjenje prosječnih neto plaća, prije svega zbog utjecaja tzv. kriznog poreza.

S obzirom na usporavanja u cjelokupnom gospodarstvu, može se očekivati daljnji negativni utjecaj na domaće tržište rada te povećanje nezaposlenosti. Ti trendovi dovesti će posljedično i do smanjenja osobne potrošnje što će dodatno usporiti oporavak domaćeg gospodarstva.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi