ZAKONSKI PRIJEDLOG

U Sloveniji naknada za žrtve Drugog svjetskog rata šest tisuća eura

27.02.2018 u 19:34

Bionic
Reading

Po šest tisuća eura naknade za nanesenu materijalnu štetu dobit će u Sloveniji žrtve Drugog svjetskog rata, prema zakonskom prijedlogu koji je u utorak u parlamentarnu proceduru stavila Stranka modernog centra (SMC) koju vodi premijer Miro Cerar

Kako je na konferenciji za novinare rekao potpredsjednik stranke, predsjednik parlamenta Milan Brglez, takvom bi se "simboličnom" naknadom i  povratom dijela štete koju su na svojoj imovini pretrpjele žrtve Drugog svjetskog rata konačno riješilo zadnje otvoreno pitanje povijesnih nepravdi nastalih u Sloveniji tijekom zadnjeg svjetskog sukoba.

Za implementaciju zakona država bi osigurala 180 milijuna eura.

Brglez je dodao da se prijedlog zakona temelji na zakonskom nacrtu koji je bio podnesen 2008., ali je sada nešto izmijenjen.

Ukoliko se zakon usvoji, oštećenici bi bili isplaćeni u dvije rate po 3 tisuće eura.

Predsjednica Društva prognanika Slovenije Ivica Žnidaršič izjavila je da je zadovoljna što će zakonom biti ispravljena i nepravda koja je članovima udruženja počinjena u Drugom svjetskom ratu iako samo simbolički jer su štete bile mnogo veće.

Riječ je o udruzi koja zastupa interese Slovenaca koje su tadašnje njemačke i talijanske okupacijske vlasti prognale, za što nisu dobili obeštećenje.

Prema neslužbenim podacima u Sloveniji je još uvijek živih preko 20.000 ljudi kojima je priznat status žrtava rata.

Brglez je kazao da bi o zakonu trebalo odlučivati na travanjskom zasjedanju parlamenta, vjerojatno zadnjem u sadašnjem sazivu, pred parlamentarne izbore koji se održavaju u lipnju.

  • +4
Drugi svjetski rat Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia