bankarima se ne žuri

U sjeni skandala s mailovima isplivao veliki problem: Agrokoru treba više od milijardu eura kredita

  • Autor: Nikola Sučec
  • Zadnja izmjena 11.05.2018 18:37
  • Objavljeno 11.05.2018 u 18:37
Fabris Peruško, izvanredni povjerenik za Agrokor

Fabris Peruško, izvanredni povjerenik za Agrokor

Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Dok se javnost zabavlja privatnom prepiskom Martine Dalić s takozvanom grupom Borg, u kojoj su sjedili ključni akteri procesa u Agrokoru, u samom koncernu Fabris Peruško i njegov tim bave se sklapanjem vjerovničke nagodbe i nagovaranjem banaka da refinanciraju famozni roll-up kredit kojim je financirano poslovanje kompanija za trajanja izvanredne uprave

Novi kredit, koji se prema Peruškovom planu zove Izlazni kredit, trebali bi financirati kreditori koji su dali prvotni roll-up: Knighthead Capital Management, VTB banka, Zagrebačka banka, Monarch, Erste banka, VR Capital, York Capital, fondovi CQS i mnogi drugi.

Iz Agrokora su u petak priopćili kako su podnijeli zahtjev za produljenje Ugovora o najstarijem kreditu (SPFA) jer je procijenjeno da, iako postoji interes potencijalnih novih zajmodavaca za davanje izlaznog kredita kojim bi se refinancirao stari, nije vjerojatno da će to biti dostupno prije datuma dospijeća tzv. roll-up kredita 10. srpnja.

To vjerojatno znači da Agrokor zasad ne može pronaći dovoljno kreditora koji bi dali 1,06 milijardi eura i da kredit neće biti dogovoren do kraja mandata izvanredne uprave koji istječe 10. srpnja.

'Po svemu sudeći, upravo suprotno od onoga što dolazi iz Agrokora, nema velikog interesa banaka za kreditiranje koncerna. Prolongiranje roka kredita nije dobra vijest za cijelo financijsko tržište jer pokazuje da struktura roll-upa opterećuje nagodbu. Što ako netko od kreditora zatraži povrat kredita?', pita se ekonomski analitičar Damir Novotny.

Damir Novotny kaže da nema interesa za kreditiranje Agrokora

Damir Novotny kaže da nema interesa za kreditiranje Agrokora

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl

On misli da se tako velik reprogram ne može dogovoriti u tako kratkom roku i da svaki reprogram donosi rizik pronalaženja svježeg novca.

'Nije baš jednostavno, u situaciji u kojoj je Agrokor, naći kredit od milijardu eura. Nemamo jasnu sliku o nagodbi, neki vjerovnici prijete da će je blokirati, tu je i politička dimenzija problema. Koji bi bankar danas prihvatio tako veliki rizik? Vraćamo se godinu dana unazad. Pokazuje se da model posebnog zakona nije najsretnije rješenje, izgubili smo godinu dana i ja si uopće ne mogu zamisliti poduzeće koje bi u ovoj situaciji pronašlo milijardu eura', zaključio je Novotny.

  • +2

Martina Dalić, Fabris Peruško i Irena Weber pred Odborom za gospodarstvo

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Podsjetimo, Agrokor je roll-up kredit dogovorio pod upravom Ante Ramljaka. Kredit je odobren na rok od 15 mjeseci uz kamatu od četiri posto, odnosno 3,8 posto ako se kredit isplaćuje jednokratno u gotovini. Zbog svih neizvjesnosti u poslovanju Agrokora i problema s postizanjem nagodbe, slobodno se može pretpostaviti da će novi roll-up, tj. izlazni kredit biti i nešto skuplji.

U idealnim uvjetima u kojima bi Agrokor mogao isplatiti roll-up kredit u kešu, s kamatom od 3,8 posto, za to bi trebali izdvojiti 1,1 milijardu eura, tj. na samo na plaćanje kamate otišlo bi nešto više od 40 milijuna eura.

  • +30
  • +27

Martina Dalić našla se u središtu skandala s prepiskom putem privatnog maila

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!