SVE SPREMNO

U rujnu kreće gradnja novog terminala na Plesu

20.03.2013 u 16:21

Bionic
Reading

Novi terminal Zračne luke Zagreb počet će se graditi u rujnu ove godine, a očekuje se da će biti gotov u travnju 2016., rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture

Sljedeći mjesec koncesionar, tvrtka ZAIC potpisivanjem ugovora o kreditima zatvorit će financijsku konstrukciju za taj projekt vrijedan, u prvoj fazi, 236 milijuna eura.

Temeljni kapital ZAIC iznosi oko 90 milijuna eura. Hrvatske tvrtke Croatia osiguranje i Vidukt sudjeluju s 10 odnosno pet posto, IFC (članica grupe Svjetske banke) sa 20 posto, dok okosnice konzorcija, francuske kompanije Boygues i Aeroports de Paris-Management (ADPM), drže udio od 65 posto.

Za izgradnju terminala uzet će se zajmovi kod banaka, ukupno 250 milijuna eura, od čega najveći dio otpada na kredit Europske investicijske banke od 120 milijuna eura.

Ministar Siniša Hajdaš Dončić naglasio je kako za te kredite nisu dana državna jamstva već će sav teret snositi koncesionar.

Zračna luka Zagreb u ruke novih vlasnika trebala bi prijeći odmah nakon potpisivanja zadnjeg ugovora o kreditu, znači tijekom travnja ili u svibnju. ZAIC će s njom upravljati 30 godina s tim da se obvezao kako pet godina neće smanjivati broj radnika.

Arnaud Sabatier, iz ADPM-a, najavio je kako će prvi sastanci s Radničkim vijećem započeti idući tjedan.

Novi terminal imat će (u prvoj fazi) 65.000 metara kvadratnih, uz kapacitet od pet milijuna putnika godišnje. Najveći dio nove infrastrukture izgradit će Viadukt.

Procjena je kako će ukupan iznos koncesijskih naknada u 30 godina iznositi gotovo dvije milijarde eura

'Ovaj projekt je dokaz da je Hrvatska sigurna za investitore i investicije. Doslovno smo krenuli s livade, bez ičega. Bez lokacijske, građevinske, studije o zaštiti okoliša, bez otkupa zemlje… I sve smo to napravili u roku 12 do 15 mjeseci', pohvalio se Hajdaš Dončić.

Christophe Petit iz Bouyguesa naglasio je kako nije bilo nimalo lako ispuniti sve zahtjeve koje je pred njih postavila hrvatska Vlada.

'Sve ukupno je ZAIC dao 100 milijuna eura jamstava. Mislim da je to dovoljan pokazatelj koliko smo predani da završimo ovaj projekt', rekao je Petit.