TRŽIŠTE KAPITALA

U protekloj godini zaredale su vlasničke rošade, ali samo jedna je izazvala pravo uzbuđenje

31.12.2019 u 22:04

Bionic
Reading

U protekloj godini na hrvatskoj poslovnoj sceni odigrala su se brojna vlasnička preslagivanja. Većina transakcija prošla je bez većih uzbuđenja, a cijene su u pravilu ostale poslovna tajna. Jedno preuzimanje ipak je zaokupilo pažnju šire javnosti i podiglo dosta prašine na Zagrebačkoj burzi

Godinu je obilježila velika bitka za ovladavanje vodećom domaćom konditorskom kompanijom. U višemjesečnom burzovnom Blitzkriegu srpski biznismen Nebojša Šaranović iskeširao je oko 45 milijuna eura i otkupio gotovo 30 posto dionica Kraša, ali pobjedu su na kraju ipak izvojevala braća Pivac jer su u završnici otkupili 'zlatni' paket dionica od radnika (Kraš ESOP) i time okončali nadmetanje.

Kako bi zaustavili Šaranovića, za ključnih 18,4 posto dionica Pivci su neplanirano morali izdvojiti 32 milijuna eura. Ovladavanjem Krašem ušli su među pet najvećih hrvatskih prehrambenih grupacija, a agresivni izazivač iz Srbije morao se zadovoljiti pozicijom manjinskog vlasnika, premda je za radničke dionice ponudio višu cijenu.

Financijski najvrednije preuzimanje odigralo se u telekomunikacijskom sektoru. Početkom lipnja švedski Tele2 prodao je svoje poslovanje u Hrvatskoj za 220 milijuna eura United Groupu, najvećem pružatelju telekomunikacijskih usluga i medijskog sadržaja u jugoistočnoj Europi.

Međutim transakciju još trebaju potvrditi hrvatski regulatori - AZTN i Agencija za elektroničke medije. Untied Group već je prisutan u Hrvatskoj kroz vlasništvo u Novoj TV, N1 televiziji i Sportklubu.

U protekloj godini nastavljene su vlasničke rošade na pekarskom tržištu. Nakon što je 2018. poljski Enterprise fond ušao u Pan-pek i najveći domaći lanac pekarnica dobio je stranog vlasnika. Početkom travnja britanski investicijski fond Mid Europa preuzeo je od Mate Škoje većinski udjel u Mlinaru. Procjenjuje se da je novi većinski vlasnik isplatio Škoji oko 100 milijuna eura, a planira i dodatna ulaganja kako bi se lanac nastavio širiti izvan hrvatskih granica.

Škojo je u deset godina upravljanja Mlinarom uspio izgraditi respektabilan lanac s 230 maloprodajnih mjesta prisutan u 19 gradova u četiri europske zemlje. Prema njegovim riječima, u Mid Europi našao je partnera za realizaciju planiranih projekata rasta i ekspanzije po cijelom svijetu. Novi vlasnik najveći je private equity fond prisutan u srednjoj i istočnoj Europi koji je od početka poslovanja uložio oko 5,2 milijarde eura u četrdesetak akvizicija. Uz širenje maloprodajne mreže, Mid Europa planira povezati Mlinar s vodećim poljskim proizvođačem zaleđenih proizvoda Hortexom.

Novog vlasnika dobile su i Zagrebačke pekarne Klara te su postale dio grupacije obitelji Plodinec, u čijem je vlasništvu sisačka tvrtka Mlin i pekare.

Nastavljena je konsolidacija i u sektoru trgovine, a najagilniji igrač bio je omiški Studenac, čiji je vlasnik, poljski Enterprise Fund VIII krenuo u širenje po Jadranu. Najprije su u ožujku kupili Istarske supermarkete, a krajem godine okončali su preuzimanje zadarskog Sonica. Ovogodišnjim akvizicijama Studenac je postao vodeći jadranski trgovački lanac s mrežom od oko 500 prodajnih mjesta i 3500 zaposlenih.

Na farmaceutskom tržištu najveći iskorak napravio je Rajićev Pharmas preuzimanjem Fidifarma od Tedeschijeve Atlantic grupe. Osim cjelokupnog portfelja i zaposlenika Fidifarma, Pharmas je preuzeo i Multivitu, regionalni brend dodataka prehrani, čiji je proizvod Multivita vitamin C lider na ruskom tržištu. Ovim akvizicijama Pharmas je osnažio položaj na regionalnom tržištu u segmentu poslovanja consumer health care. Kompanija u vlasništvu Luke Rajića u posljednje vrijeme bilježi snažan rast zahvaljujući brzom širenju asortimana generičkih lijekova na recept, ali i brojnim bezreceptnim farmaceutskim proizvodima.

  • +40
Emil Tedeschi se riješio Fidifarma Izvor: Screenshot / Autor: Atlantic Grupa

Najveća transakcija u turističkom sektoru bila je prodaja opatijskih Liburnia Riviera Hotela. Nakon dugogodišnje potrage za strateškim partnerom investitori predvođeni poduzetnikom Darkom Ostojom u srpnju su većinski paket dionica prodali njemačkoj obitelji Lürssen iz Bremena, a koja drži jedno od vodećih svjetskih brodogradilišta za luksuzne jahte. Kroz obveznu javnu ponudu novi vlasnici su povećali svoj udjel dosegnuvši 72 posto vlasništva u opatijskoj tvrtki.

Početkom godine prodana je i posljednja velika hotelska kompanija u državnom vlasništvu – Hoteli Maestral. Većinski udjel u dubrovačkoj tvrtki koja u svom sastavu ima pet hotela kupio je na javnom natječaju Danko Ćorić, vlasnik lanca kladionica Super Sport, za 153,5 milijuna kuna.

Božić i Novu godinu čitateljima tportala čestitaju Toni Cetinski, Bruno Petković, Goran Grgić, Peđa Grbin…