PRIVATIZACIJA BANKE

U prodaju ide cijeli HPB

17.07.2013 u 18:12

Bionic
Reading

Umjesto prvotnog plana o prodaji tek natpolovičnog paketa od 51 posto dionica Hrvatske poštanske banke, Vlada je odlučila prodati cijelu banku, vidljivo je iz pripremnih materijala za sutrašnju sjednicu

Predlaže se prodaja 871.142 dionice društva Hrvatske poštanske banke, što čini 99,13 posto temeljnog kapitala banke, najavljeno je na Vladinim web stranicama.

Knjigovodstvena vrijednost banke iznosi oko 1,5 milijardi kuna, a različite su procjene koliko bi država mogla dobiti novca od prodaje, no u najoptimističnijem scenariju dosežu dvije milijarde kuna

Budući vlasnik HPB-a osvojit će tržišni udjel od 4,4 posto

Oporba se žestoko protivila prodaji ove državne banke, šef HDZ-a Tomislav Karamarko najavljivao je da će zbog toga zatražiti prijevremene izbore, dok je vođa Hrvatskih laburista Dragutin Lesar krajem prošle godine kazneno prijavio premijera Milanovića zbog 'nesavjesnog upravljanja državnom imovinom'.

Uoči privatizacije HPB je poboljšao poslovanje, u prošloj godini ostvario je neto dobit u iznosu od 93,1 milijuna kuna, što predstavlja rast od 5,9 posto u odnosu na 2011. godinu.