REAKCIJA MINISTARSTVA

U pripremi je više projekata za financiranje iz fondova EU-a

05.04.2013 u 12:40

Bionic
Reading

Ministarstvo regionalnog razvoja i europskih fondova reagiralo je na članak tportala pod naslovom 'Grčićevo ministarstvo pomaže sedam projekata', ističući da ti projekti nisu jedini koji će uskoro biti spremni za provedbu i financiranje iz fondova EU-a. Reakciju prenosimo u cijelosti

Nastavno na navode iz teksta objavljenog pod naslovom 'Grčićevo ministarstvo pomaže sedam projekata', u kojem navodite 'Ministarstvo regionalnog razvoja i europskih fondova potpisalo je ugovor za sedam projekata kojima će pomoći izraditi projektnu dokumentaciju za povlačenje novca iz EU fondova. Ti, uglavnom mali projekti, jedino su što Hrvatska u ovom trenutku ima spremno za korištenje sredstava EU fondova iz kojih u ovoj godini možemo povući 450 milijuna eura', potrebno je kazati da to nisu jedini projekti koji će uskoro biti spremni za provedbu i financiranje iz fondova EU.

Uz brojne manje projekte spremne za provedbu, potpredsjednik Grčić ovih je dana informirao o najspremnijim velikim projektima, pojedinačne vrijednosti iznad 10 milijuna eura do blizu 200 milijuna eura, čija će provedba započeti u 2013. godini.

Podsjetimo, to su: sustav vodoopskrbe i odvodnje i uređaj za pročišćavanje otpadnih voda u Osijeku, sustavi odvodnje i uređaji za pročišćavanje otpadnih voda u Poreču, sustavi odvodnje i uređaji za pročišćavanje otpadnih voda u Čakovcu, sustav vodoopskrbe i odvodnje i uređaj za pročišćavanje otpadnih voda u Vukovaru, te izgradnja drugoga kolosijeka i rekonstrukcija željezničke pruge na dionici Dugo Selo – Križevci, izgradnja nove željezničke pruge za prigradski promet na dionici Gradec - Sveti Ivan Žabno, izgradnja nove željezničke pruge za prigradski promet na dionici Podsused–Samobor-Perivoj i opremanje laboratorija i centara izvrsnosti na kampusu Sveučilišta u Rijeci.

Procijenjena vrijednost tih osam projekata je blizu 520 milijuna eura, od čega se očekuje sufinanciranje iz EU fondova od gotovo 429 milijuna eura.

Uz njih spremni su i drugi projekti vrijednosti manje od 10 milijuna eura, poput primjerice projekta sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u Vodicama, vrijednog 9,1 milijun eura.

Jučer su potpisani ugovori za prvih sedam od ukupno 32 projekta, čiju pripremu, kroz tehničku pomoć i sufinanciranje troškova izrade projektne dokumentacije, pomaže Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU. Procijenjena vrijednost 32 projekta, čija je priprema započela u 2012. godini, iznosi 700 milijuna eura, a Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU osiguralo je 5,2 milijuna kuna za tehničku pomoć u pripremi.