FINANCIRANJE IZ EU FONDOVA

Grčićevo ministarstvo pomaže sedam projekata

04.04.2013 u 15:19

Bionic
Reading

Ministarstvo regionalnog razvoja i europskih fondova potpisalo je ugovor za sedam projekata kojima će pomoći izraditi projektnu dokumentaciju za povlačenje novca iz EU fondova. Ti, uglavnom mali projekti, jedino su što Hrvatska u ovom trenutku ima spremno za korištenje sredstava EU fondove iz kojih u ovoj godini možemo povući 450 milijuna eura

Budući da sedam projekata predstavljenih javnosti vrijedi ukupno svega 17,3 milijuna eura, postavlja se pitanje što će Hrvatska uopće povlačiti iz fondova kada za njih nema ni spremne projekte. Podsjetimo, u državnom proračunu izdvojili smo 1,7 milijardi kuna za europski proračun pa ako ostanemo samo na ovim projektima koji su danas predstavljeni možemo zaključiti da nam se u prvoj godini ulazak u EU neće isplatiti.

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić istaknuo je da se mjesecima radi na tome da jedinicama lokalne zajednice Ministarstvo pomogne da povuku europski novac, ali je objasnio i da nije zatekao gotove projekte pa će njihova priprema trajati dulje nego se očekivalo.

'Neka će druga Vlada, tko je god vodio, realizirati projekte koje ćemo mi sada pripremati, a nadam se da će se za godinu dvije uspostaviti kontinuitet i da ćemo imati dovoljno spremnih projekata', poručio je Grčić koji je i ovom prigodom napomenuo da u prvoj fazi realizacije ima donekle pripremljena 32 veća projekta ukupno teška 700 milijuna eura.

Međutim, realnost je ta da je potpuno spremno samo sedam projekata, i to uglavnom malih centara za izvrsnost. EU projekti prevladali su i politička pitanja pa je tako svoj projekt predstavio HDZ-ov gradonačelnik Karlovca Damir Jelićkao i HSS-ov predsjednik Branko Hrg u ulozi gradonačelnika Križevaca. I njima će Ministarstvo pomoći s pokrivanjem 85 posto troškova za izradu projektne dokumentacije na što će se utrošiti četiri milijuna kuna.

Među sedam predstavljenih projekata su Centar izvrsnosti za obnovljive izvore energije sa specijalizacijom za biomasu u industrijskoj zoni Bjeliš u Slavonskom Brodu, projekt vrijedan 2,3 milijuna eura. Jedini je dalmatinski projekt izgradnja i opremanje pomorsko-inovacijskog
centra iNAVIS u Šibeniku
. Riječ je o opremanju centra za razvoj tehnoloških inovacija na području aluminija, jer se Šibenik želi vratiti na aluminijsko tržište na kojem je nekoć bio jak.

U Orahovici će se graditi turističko-rekreacijski kompleks sa 30 bungalova i školom u prirodi za što lokalnoj jedinici treba četiri milijuna eura, a Karlovac će napraviti slatkovodni akvarij i Muzej o rijekama. U Čakovcu i Križevcima u bivšim vojnim objektima razvijaju se poduzetnički centri. Posljednji projekt vezan je za obnovljive izvore energije. Dvorac Bačak će se grijati na biomasu i tako postati konkurentniji.