ČISTA ENERGIJA

U Novoj Gradiški kreće proizvodnja solarnih kolektora

  • Autor: Sanja Rapaić
  • Zadnja izmjena 21.07.2010 12:12
  • Objavljeno 21.07.2010 u 12:12
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

U Novoj Gradiški uskoro će započeti inovativna proizvodnja termičkih i fotonaponskih solarnih panela i solarne opreme. Jučerašnje potpisivanje ugovora između tvrtke Plin instalacije i austrijske tvrtke Leo solar prvi je korak prema otvaranju 3,3 milijuna eura vrijednog postrojenja od 30 megavata, koje će zapošljavati 70 ljudi te ostvariti godišnji prihod od 54 milijuna eura. Proizvodnja termičkih kolektora započet će najkasnije za mjesec dana, a u tijeku su i pripreme za proizvodnju fotovoltaika. Velik dio proizvoda već je unaprijed rasprodan

Iz pogona u Slavoniji uskoro će na tržište biti lansiran kolektor NSA 232, kojim je austrijska tvrtka Leo solar već osvojila europsko i svjetsko tržište, no kolektor proizveden u Novoj Gradiški svijetom će pronijeti i oznaku tog grada. Naime, iako je licenca proizvoda jedan naprama jedan, kolektor iz novogradiškog postrojenja uz oznaku NSA 232 nosit će i oznaku NG te će po tome postati prepoznatljiv hrvatski brend.

Tvrtka Leo solar u Novoj Gradiški planira započeti proizvodnju kapaciteta 500 solarnih ćelija mjesečno, odnosno oko 6000 solarnih kolektora godišnje. Usporedo s otvaranjem novih tržišta, kapacitet proizvodnje će se postupno povećavati. Cjelokupan plasman proizvoda na europsko i svjetsko tržište preuzima tvrtka Leo solar.

'Ulazak u proizvodnju solarnih kolektora i fotonaponskih modula ulazak je u razvoj elektroničke industrije te u domenu obnovljivih izvora energije koji su hit u cijelom svijetu. Ovo je stoga program koji predstavlja budućnost, kako za grad Novu Gradišku, tako i za čitavu Hrvatsku, koja će po ulasku u EU 20 posto energije morati proizvoditi iz obnovljivih izvora', rekao je gradonačelnik Nove Gradiške Josip Vuković, istaknuvši da bi otvaranje dva postrojenja, od kojih bi svako upošljavalo 70-ak radnika, bilo od velikog interesa za grad koji je po BDP-u na samom dnu ljestvice hrvatskih gradova.

Novogradiško će postrojenje od 30 megavata predstavljati više od 30 posto ukupne trenutne proizvodnje u Hrvatskoj, budući da je kompletna proizvodna linija sada oko 80 megavata.

INVESTICIJU POKRENULA HRVATICA IZ AUSTRIJE

Vlasnica austrijske tvrtke Leo solar Marija Tomac porijeklom je iz Hrvatske, a u inovativan je posao krenula prije dvije godine. Njena je tvrtka, čije je sjedište u austrijskom gradu Eibiswaldu, danas renomirani proizvođač solarnih ćelija i visokokvalitetnih solarnih kolektora koji proizvode od 16 do 18 posto više energije nego slični proizvodi izašli iz pogona konkurentskih tvrtki, zbog čega je Leo solar u Austriji priznata kao inovativna tvrtka.

Zajednički interes našli su upravo s novogradiškom tvrtkom Plin instalacije koja se već dugi niz godina bavi montažom instalacija i grijanja, a upravo je to ono čime završava i svaka fotonaponska ćelija na krovu, ističu iz Plin instalacija.

'Kada smo odlučili investirati i pokrenuti proizvodnju u Hrvatskoj, imali smo čitav niz ponuda, od Zagreba, preko varaždinske poslovne zone, do brodskog Đure Đakovića, ali u odabiru je velikim dijelom presudilo upravo to što sam ja rodom iz novogradiškog kraja', istaknula je Marija Vilbacher, voditeljica prodaje tvrtke Leo solar, koja se nada da će pokretanje proizvodnje lančano pokrenuti pozitivne poslovne trendove u novogradiškom kraju, što će imati za posljedicu otvaranje novih radnih mjesta.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi