KONCENTRACIJA BOGATSTVA

U Njemačkoj porastao broj superbogataša, samo dvije zemlje imaju ih više

10.07.2024 u 16:23

Bionic
Reading

U Njemačkoj je porastao broj tzv. superbogataša, koji sada posjeduju 23 posto ukupnog bogatstva u toj zemlji, priopćeno je u srijedu.

"U Njemačkoj trenutno živi oko 3.300 tzv. superbogataša pri čemu se radi o osobama koje posjeduju imovinu vredniju od 100 milijuna dolara", proizlazi iz studije Global Wealth Report savjetničkog koncerna Boston Consalting Group (BCG).

Time je broj superbogataša u odnosu na prošlu godinu porastao za jedan posto. Istodobno je na 555.000 porastao i broj onih koji posjeduju imetak veći od milijun dolara (1 dolar=0,92465 eura).

Prema istoj studiji, bogatstvo je u Njemačkoj u usporedbi s ostatkom svijeta "natprosječno neravnomjerno" raspoređeno. BCG procjenjuje da će se ovaj trend nastaviti te da će "superbogataši" za pet godina posjedovati 26 posto ukupnog imutka u Njemačkoj.

Najviše "superbogataša", njih 26.000 živi u SAD-u, iza kojih slijedi Kina, s 8.300 superbogatih. Na trećem mjestu je Njemačka.

Prošle godine je smanjen udio nekretnina u ukupnom bogatstvu najbogatijih u Njemačkoj zbog pada cijena na tržištu nekretnina.