upitna sanacija

U Ministarstvu okrenuli ploču vezano za tvornicu u Dugom Ratu, tvrde da je sve bio nesporazum: ‘Panika je nastala kad je prvi put spomenut OLAF, to im izaziva jezu‘

14.12.2021 u 09:10

Bionic
Reading

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja podiže ručnu kočnicu kada je u pitanju prepuštanje sanacije kruga bivše tvornice ferolegura u Dugom Ratu tvrtki 'Projekt uvala'

Nakon što je Slobodna Dalmacija pisala o sanaciji koju država benevolentno i bez ikakva objašnjenja, a da o sankcijama i ne govorimo, dopušta tvrtki koja je tu sanaciju odavno trebala zgotoviti, iz ministarstva gospodarstva koje vodi Tomislav Ćorić poručeno im je kako se čitav slučaj upravo preispituje i kako nema govora da itko drugi osim države obavi sanaciju.

'Zakon jasno kaže da država mora sanirati tvornički krug u Dugom Ratu nakon što to u zadanom roku nije napravio operater, odnosno "Projekt uvala", a tako će i biti', kaže dobro upućeni izvor u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

Prije samo nekoliko dana u istom su Ministarstvu tvrdili drukčije. I to službeno. Prvo je državni tajnik Mario Šiljeg u Saboru potvrdio kako će sanacija biti obavljena po već postojećem sanacijskom programu, da bi nakon toga i "Slobodna" na mail dobila potvrdu kako se radi o programu napisanom i odobrenom 2015. godine.

Činjenica koja kaže da je taj program de facto prestao vrijediti 2019. godine, nakon što su istekle četiri godine dane "Projekt uvali" da sanira zemljište prekriveno s još najmanje 250.000 tona troske vrijedne i do 500 milijuna dolara, zanemarena je kao da se radi o blagom zavoju, a ne o protuzakonitoj raboti.

Saborska zastupnica Marijana Puljak tražila je da se u državnom proračunu za iduću godinu osigura 15 milijuna kuna za prvu fazu sanacije, ali je bila grubo odbijena. Mario Šiljeg prečuo je da uvažena zastupnica govori o kršenju zakona i da je država morala, a ovo valja shvatiti doslovno, sama organizirati sanaciju i njezin trošak naplatiti "Projekt uvali". Odbio je njezin amandman bez treptaja.

Takva je muzika svirala u srijedu 8. prosinca. Radimo što nas je volja i tko nam što može. A u ponedjeljak 13. prosinca zavrtjela se druga ploča. Čak se i Šiljeg pokušavao opravdati kako on nema pojma što se događa u Dugom Ratu i kako je on u Saboru samo pročitao ono što su mu drugi napisali, piše Slobidna Dalmacija.

'To je zaista tako, kolega Šiljeg ispao je žrtva nesporazuma, nikakve loše namjere u njegovu istupu nije bilo', uvjeravaju iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Uvjeravaju i kako ministar Ćorić o ovom "nesporazumu" ništa ne zna. Dapače, čim je saznao, naredio je da se čitava stvar ispita.

'Do kraja tjedna sve će biti puno jasnije, intenzivno se razgovara na relaciji Ministarstvo, Državno odvjetništvo i Državni inspektorat', tvrdi izvor Slobodne.

Obavit će se razgovor i s Lendi Pezzi, koja je u ime DORH-a nedavno dogovarala sudske nagodbe s "Projekt uvalom". I koja im je, kako smatraju u Općini Dugi Rat, velikodušno izišla ususret.

'Gospođa Pezzi sigurno nije samostalno postupala, ona je na sudu predstavljala državu i ono što su joj rekli da predstavi', dodaje sugovornik.

Panika je nastala kad je prvi put spomenut OLAF. Otkako im je bivša kolegica Gabrijela Žalac, i to premijerova miljenica, završila iza rešetaka, svijest o postojanju Europskog ureda za borbu protiv prijevara izaziva jezu među hrvatskom kastom vladajućih. A OLAF je spomenula Općina Dugi Rat u prijavi Europskoj komisiji protiv ministra Ćorića zbog pogodovanja "Projekt uvali" i nepridržavanja hrvatskih zakona.