PREDSJEDNIK SABORA:

'U Kamenskom i Jadrankamenu bilo je prljavih rabota'

Bionic
Reading

'Teško je čestitati Praznik rada kada je rada sve manje, a biro za zapošljavanje sve puniji', rekao je Boris Šprem, predsjednik Sabora, na današnjem tradicionalnom prvosvibanjskom primanju Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH)

Kako slaviti Praznik rada i radnička prava, upitao se Šprem, kad plaća velikom broju građana nije dovoljna ni za preživljavanje, a mirovine se svode na 'crkavicu koja ubija svako dostojanstvo'

Sve je to posljedica 20-godišnje politike koja je, kaže, promovirala liberalnu ekonomiju iz 18. i 19. stoljeća, u kojoj je glavno pitanje kako raspodijeliti, a ne kako proizvesti.

'Bilo bi patetično i politički slijepo reći - strpite se, bit će bolje, kad se preživljava sve teže, a nezaposlenost samo raste', istaknuo je Šprem.

Ipak, okupljenim sindikalcima je poručio da mjere koje poduzima Vlada daju nadu. Stalo se na kraj isplati plaća bez uplate doprinosa, u stečajnim postupcima radnici imaju pravo prvonaplate, uskoro će krenuti investicijski ciklus vrijedan 58 milijardi kuna, nabrojio je prvi čovjek Sabora.

Najavio je da će Vlada uskoro povećati minimalne plaće i uvesti porez na imovinu. Podsjetio je i na odluku da kriminal u privatizaciji i pretvorbi ne može otići u zastaru.

'Zbog toga će pravosudna tijela imati što reći o Kamenskom, Jadrankamenu i sličnim slučajevima, u kojima je jasno da se radi o prljavoj raboti', poručio je Šprem.

Gost SSSH bio je predsjednik Ivo Josipović, koji je još jednom istaknuo važnost socijalnog partnerstva, jer samo 'dijalogom svih zainteresiranih strana u ozračju solidarnosti' možemo riješiti najveću boljku domaćeg gospodarstva – nedostatak novih radnih mjesta.

Na prvosvibanjskom domjenku dodijeljena je i nagrada Srce sindikalne solidarnosti za 2012, koju je dobio Milan Nožinić, glavni sindikalni povjerenik Sindikata graditeljstva Hrvatske u tvrtki Tehnika.

Govor predsjednika Ive Josipovića