SEZONA SADNJE

U Istri sve manje vinograda, a raste sadnja maslinika

16.04.2024 u 08:56

Bionic
Reading

Vremenski uvjeti napokon su povoljni za početak sadnje vinove loze i maslina u Istri. I dok je maslinika i maslinova ulja sve više, to ne vrijedi za vino - svake godine sve je manje vinograda. Stoga je sadnja autohtonih sorti vinove loze imperativ kako bi Istra i dalje nudila dovoljnu količinu domaćeg vina. I ostala prepoznatljiva na tržištu.

Lozu po lozu, ručno se na obroncima nadomak Buja, sadi istarska malvazija. I tako 3 hektara. U podizanje novog vinograda obitelj Rossi uložit će 160 tisuća eura vlastitog novca.

- Planirano je da se vrati kroz 5 do 10 godina, ovisno je li gledano kroz cijenu grožđa ili vina. Tako da to ovisi, ali kroz brzi period će se vratiti, rekao je vinar Marko Rossi za Dnevnik HRT-a.

No, vinograda je u Istri sve manje. Zbog promjene načina života na selu, mali obiteljski vinogradi izumiru. Tako smo posljednjih desetljeća u Istri izgubili nekoliko stotina hektara vinograda i pali na 2800.

- Ono kako ja sad to gledam, da je to neki prijelazni period gdje s jedne strane su i sami vinari shvatili da moraju posaditi više vinograda jer si moraju osigurat tu količinu grožđa, a koje nije dostupno od strane velikog dijela tih malih gospodarstava, rekao je Marijan Bubola, znanstvenik, Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč.

S maslinicima je znatno bolja situacija. Obitelj Chiavalon kontinuirano podiže nove nasade posljednjih tridesetak godina. Nedavno su autohtonim sortama maslina zasadili nova 3 hektara.

- Trenutno nedostaje ulja na tržištu i svi koji govore da ga ima previše ga ne znaju prodati. Maslinovo ulje jede cijeli svijet, a proizvodi se na ograničenom području Mediterana. Zbog klimatskih promjena proizvodnja je sve manja, rekao je maslinar Sandi Chiavalon.

Do ulaska u Europsku uniju Istarska je županija subvencionirala kupnju sadnog materijala. Sada su im na raspolaganju druge mjere.

- Pomažemo tako da financiramo rad udruga koje onda zajednički nastupaju na tržištu, educiraju se poljoprivrednici privlače mladi i tako povećavamo potencijal, rekao je Ecio Pincan, pročelnik Odjela za poljoprivredu Istarske županije.

Mnogi se poljoprivrednici u sadnji oslanjaju na poticajne mjere iz ruralnog razvoja, a sadnju bi potaknula brža dodjela zapuštenog državnog poljoprivrednog zemljišta.